Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският износ за САЩ бележи ръст от над 50%

Министърът на икономиката Никола Стоянов на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”
Снимка: БГНЕС

През 2021 година българският износ за САЩ бележи ръст от над 50% и възлиза на близо 1 млрд. щ. д. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов по време на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”.

„Америка е един от най-конкурентите пазари в света. Фактът, че наши компании бележат подобен впечатляващ ръст в експорта е показателен за качеството на продукцията ни“, подчерта Стоянов. По думите му двустранния стокообмен за 2021 г. възлиза на 1,3 млрд. щ.д. и продължава да расте през 2022 г.

Хиляди българи живеят и работят в САЩ, а американски компании осигуряват около 30 000 работни места в българската икономика, посочи министърът. Според проучване на AmCham, САЩ са в топ 6 на чуждестранния бизнес в страната ни, съсредоточени в сектори с висока добавена стойност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предстои леко захлаждане и краткотрайни валежи с гръмотевици

След полунощ  ще се изясни над по-голямата част от страната, като по-значителна облачност ще има над крайните югоизточни райони, където ще превалява дъжд с гръмотевици. Във вторник, 27 август, до обяд над повечето райони ще преобладава..

публикувано на 26.08.24 в 19:45

Ниски добиви на слънчоглед в Добричко заради сушата

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич при 170 кг/дка миналата година, показват данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините..

публикувано на 26.08.24 в 16:37
Киево-Печорската лавра в Киев, една от най-големите светини на православието в Украйна

Защитници на каноничната УПЦ в Украйна издигнаха глас в защита на православието

Решението на украинската Върховна рада да обяви извън закона Украинската православна църква (УПЦ) събра представители на различни поместни църкви, които издигнаха глас срещу гоненията на православни в Украйна. В пресконференция в..

публикувано на 26.08.24 в 14:43