Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Уеб сайтът на БНР вече и на румънски език

Екипът е част от многоезичната програма на БНР – Радио България

Българското национално радио вече предлага актуална информация от и за България на румънски език. Уеб страницата „Радио България на румънски език“ допълва богатото портфолио с медийни услуги на общественото радио. С нея броят на езиците, на които БНР общува със света, става 11.

Разпространяването на достоверна, точна и бърза информация е мисия на Българското национално радио, а новата страница на медията на румънски eзик се появява в момент, в който двете съседни държави - България и Румъния, са заедно в общите си цели на прага на Шенген. Чрез съдържанието на румънски език се осигурява и пълно покритие с информация от България към съседите ни на Балканите.


Официалното представяне на румънската страница е в 15:00 часа днес. По време на събитието ще бъде представен екипът, който ще осигурява на румънско-говорещата аудитория интересна информация за туризма, културата, историята, традициите и начина на живот в България, а също – новини засъбития и процеси от националната и международната политика, теми от двустранен и регионален интерес, полезни съвети за пътуването в страната ни и срещи с изявени български личности и хора, свързали живота си с двете съседни държави.

86 години след старта на програмите на БНР за чужбина, все по-динамично е развитието на многоезичната програма на медията – Радио България. През 2021 г. Радио България възобнови всекидневните си радиопредавания на чужди езици под формата на подкаст (на английски, френски, немски, испански, руски, гръцки, сръбски, турски, албански), заради което на 25.01.2022 г. получи и голямата награда на БНР „Сирак Скитник“.

От 3 октомври 2022 г. на уеб сайта на БНР всеки ден вече може да бъде чуто и единственото по рода си информационно-музикално предаване за българите по света - „България днес“. От 1 ноември т.г. предстои да стартира и рубриката "Радио албум на българските общности по света", чиято амбиция е чрез силата на радиото да „подреди“ като в албум историята на българите зад граница с техните институции, личности и общностни инициативи.

Към многоезичното семейство на Радио България сега се присъединява и екипът на новата уеб страница на БНР на румънски език, съставен от двама журналисти и един редактор – Юлия Баховски, Владимир Митев и Александру Йонашку.


Юлия Баховски е  родена в Румъния, завършила е Факултета по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” в София. Академичната ѝ подготовка се допълва от практически бизнес умения, придобити през 15-годишния ѝ опит с български и румънски компании. Работата ѝ като консултант е помогнала стартирането и развитието на бизнеси и подобряването на българо-румънските взаимоотношения и инвестиции. Тя е основател на MyRo.Biz, онлайн медия, портал за българите и българския бизнес в Румъния. Има и „огледален“ сайт на румънски език - за румънския бизнес и възможностите за инвестиции в България (MyBG.Biz).

Владимир Митев е завършил международни отношения и иранистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Журналистическия си опит трупа в сп. „Тема”, като професионалните му интереси му са свързани основно с Близкия и Средния изток и с Румъния. През 2015 г. той създава собствен двуезичен блог на български и румънски. Като журналист, говорещ и пишещ на румънски език, той е търсен събеседник от редица румънски медии, чест гост е и на програма „Хоризонт“ на БНР по външнополитически теми.

Александру Йонашку е доктор по филология, с дисертация върху румънската и английската литература ("Monstruos and Monstrosity in 19th-century English Literature and 20th-century Romanian Literature"), публикувал е статии и студии в различни академични списания и сборници, участвал е в множество национални и международни конференции и колоквиуми и е с много добри познания за езика и литературата.

Защо БНР "проговаря" и на румънски език?

България и Румъния поддържат активно сътрудничество в търговско-икономическата сфера, партнират си по линия на НАТО и ЕС, на равнище Югоизточна Европа, Дунавски и Черноморски регион. Двете съседни държави споделят сходни интереси и имат общи проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката, транспорта и др. Все повече се разширяват туристическите и културни взаимодействия между двата народа. По данни на Министерството на туризма, в трите години преди пандемията от Covid-19, средно над 1 милион и 200 хиляди румънски граждани годишно са пътували в България с цел туризъм. В същото време, транзит през страната ни преминава огромен поток от румънски пътници, чиято крайна дестинации са Гърция, Турция или страни от Централна и Западна Европа. Всички те са желана аудитория на уеб сайта на БНР на румънски език. В перспектива, текстовото съдържание на румънски език ще се допълва от съвременни аудио и видео формати.


Снимки: БНР
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

България днес – 20 Септември 2023 г.

За протестното напрежение, исканията на земеделци, енергетици и миньори и отговора на държавата говорим в „България днес“. Освен актуалната тема, на 20 септември ще чуете повече за една гражданска инициатива, насочена към..

публикувано на 20.09.23 в 19:00
Никола Рахнев

Набират средства за закупуване на български учебници за децата в Тараклия

Сдружението „Гората.бг“ обяви своя нова инициатива в полза на Тараклия . "На първо място, ще изпратим хиляди български учебници и книги, които ще бъдат използвани за учебните заведения - каза пред БНР Никола Рахнев от неправителствената организация. - На..

публикувано на 20.09.23 в 10:33

България днес – 19 Септември 2023 г.

На 19 септември в „България днес“ слушайте за протестите на миньори, енергетици и зърнопроизводители, как започва учебната година в българските училища в САЩ и защо трябва да сме хора, а не население, по думите на режисьора Бина Харалампиева...

публикувано на 19.09.23 в 19:00