Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Честит да ни е Димитровден!

Снимка: Pixabay

На 26 октомври православната църква почита паметта на Свети Димитър Солунски, загинал за християнската вяра в началото на IV век. В българския фолклорен календар Димитровден е празникът, който бележи първия прелом във времето и стопанските дейности. Счита се, че светецът носи зимата. Той пристига на червен кон, а като разтърси брадата си (или ръкавите на дрехата си), започва да пада сняг. Това е денят, в който сезонните работници, наети на Гергьовден, се разпускат и получават своето възнаграждение за целия период. Някои от тях започвали да стягат годежи и сватби, други заминавали на гурбет. Затова Димитровден почитали като празник на ратаите, чираците, строителите…

В народните представи най-често светците Димитър и Георги са близнаци, разделили си годината по братски. На Георги се паднало лятото, на Димитър – зимата. Съществуват също легенди, според които свети Димитър е брат на Архангел Михаил.

На този ден празнуват всички, които носят името Димитър, Димитрина, както и производните Димо, Димка, Митко, Мита, Митра и т.н. Правят се общоселски курбани, големи семейни трапези, извиват се пъстри хора, звучат красиви народни песни.

Сред тях днес избираме една бавна песен от репертоара на Вълкана Стоянова, която разказва обикновена житейска история:

Съставил: Албена Безовска


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

На Трифон Зарезан в село Делчево се жени змей и се лее руйно вино

След две годишно отсъствие, Празникът на виното, превърнал се в традиция на село Делчево (общ. Гоце Делчев) за Трифон Зарезан, е възобновен. В събота на 4 февруари, десетки производители на вино и ракия, които искат да представят най-доброто, от..

публикувано на 04.02.23 в 08:15

„Сурва“ се завърна с още по-голяма сила и енергия в Перник

Миньорският град Перник преживя три дни в плен на кукерите. XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 беше официално закрит днес в Перник. Общината отчете рекорден брой участници от България и чужбина, посетили Перник в..

публикувано на 30.01.23 в 15:40

Книга на румънски и английски език представя многообразието на банатските носии

Специалната изложба "Българите в Румъния. Културно наследство от фонда на Националния етнографски музей", която продължава до 26 февруари, представя народни носии, предмети от Румъния, както и любопитни архивни фотографии. В рамките на..

публикувано на 30.01.23 в 15:20