Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България с двоен ръст на износа за Саудитска Арабия през 2021 г.

Снимка: mi.government.bg

През 2021 г. България отчита двоен ръст на износа за Саудитска Арабия спрямо 2020 г. Той възлиза на над 230 млн. щ.д., което е 10-годишен рекорд. Това беше обявено по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Рияд, където той участва в международния форум "Future Investment Initiative". На срещата му с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Саудитска Арабия, беше подчертано че компании от арабската държава имат интерес да се задълбочи сътрудничеството с България.
Възможността България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитска компании в химическата индустрия беше обсъдено на среща на Стоянов с Халид Хашим Алдабаг, изпълнителен директор на "SABIC". Компанията има интерес за инвестиция в локация, която да даде достъп до единния европейски пазар и добри транспортни връзки. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар

Само за първите 10 месеца на 2022 г. българският износ за Румъния е нараснал с над 40% и надхвърля 4 млрд. евро. Това стана ясно на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Румъния у нас Бръндуша Йоана Предеску...

публикувано на 30.01.23 в 16:41

Европейски цифров хъб интегрира Югоизточния регион на България

В Стара Загора на 30 януари откриват Европейски цифров иновационен хъб "Загоре" - синергия за зелена цифрова трансформация. През идните 3 години той ще осигури възможниост в Югоизточния район на България за високоскоростни компютърни изчисления, за..

публикувано на 29.01.23 в 16:41

Няма млади хора, желаещи да отглеждат тютюн

95% от тютюна, реколта 2022 г., вече е продаден, съобщи за БНР председателят на Националната браншова асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Добивите от 5309 тона при различните сортове са с 1/4 по-малко спрямо 2021 г. Като причина за..

публикувано на 29.01.23 в 10:48