Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с двоен ръст на износа за Саудитска Арабия през 2021 г.

Снимка: mi.government.bg

През 2021 г. България отчита двоен ръст на износа за Саудитска Арабия спрямо 2020 г. Той възлиза на над 230 млн. щ.д., което е 10-годишен рекорд. Това беше обявено по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Рияд, където той участва в международния форум "Future Investment Initiative". На срещата му с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Саудитска Арабия, беше подчертано че компании от арабската държава имат интерес да се задълбочи сътрудничеството с България.
Възможността България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитска компании в химическата индустрия беше обсъдено на среща на Стоянов с Халид Хашим Алдабаг, изпълнителен директор на "SABIC". Компанията има интерес за инвестиция в локация, която да даде достъп до единния европейски пазар и добри транспортни връзки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05