Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бесарабските българи ще отбележат своя празник с молитва за мир

4
Храмът „Свето Преображение Господне” в Болград
Снимка: bolgradsovet.com.ua

Българите в Украйна призоваха прародината си да изпрати оръжие, с което украинската земя – станала техен дом, да бъде защитена. Сред издигналите преди броени дни глас бяха и хората от Бесарабия, решили да превърнат днешния си празник в молитва за мир.

Нека никога не преставаме да мислим и да се грижим за нашите братя – българите в Бесарабия, а един ден в годината – 29 октомври,16 октомври стар стил, годишнината от освещаването на въздигнатия от тях в Болград български храм-паметник – да бъде за тях и за нас общ голям празник на българския дух...”

С тези думи вестник “Българска Бесарабия” в единствения си брой от 1938 г. отправя призив да бъде отбелязван Ден на бесарабските българи. Шейсет години по-късно потомъкът на опълченец от Болград и член на “Родолюбец” Мирчо Сливенски намира в архива си своя екземпляр. От тогава до днес на 29 октомври дружеството чества бесарабските българи.

Райна Манджукова

“Това е една дата, на която през 1838 г. е бил осветен храмът “Свето Преображение Господне” в Болград, а сто години по-късно потомци на бесарабските българи, вече установили се в България, както и на участници в Освобождението и в изграждането на новата българска държава, предлагат по повод вековната годишнина от освещаването на храма този ден да бъде отбелязван и у нас като знак, че страната ни не е забравила тези свои сънародници – разказва Райна Манджукова, директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. – През 1939 г. обаче започва Втората световна война и празникът не успява да се наложи. Продължението му идва едва през 1998 г. благодарение на Дружеството на бесарабските и таврийските българи “Родолюбец”.“

Аз съм от Бесарабията. По български се казвам Дончо, родом съм от Дивитлия”, представя се Антон Телпиз, който сега живее в Измаил, Килийски район. Дошъл за малко да види внуците си, които живеят в България, и озовал се на премиерата на книгата на Галин Георгиев “Традиции, памет, идентичност на българите в Украйна и Молдова”.

“Когато чух, че ще има презентация на книгата за бесарабските българи, дойдох с удоволствие – казва той. – Стана ми много приятно, че авторът е събирал материал и от моето родно село. Тук се каза, че е имало идея, докато екипът от учени е обикалял бесарабските села, да отиде и във Вилково.


Днес аз живея близо до този град и ги поканих следващия път, когато бъдат в нашата Бесарабия, да съберат аналогичен материал и там.”

Антон Телпиз и Майя Каракаш

Преди четири години Майя Каракаш пристига у нас, за да получи българското си гражданство и среща любовта. Дипломираната етноложка в Одеския университет остава в България и днес се радва на щастливо семейство и малка дъщеря.

“Аз съм бесарабска българка от Хасан-Батър или Виноградное, Болградски район – казва тя. – От малка тача всички празници, обреди, народни танци, които са ми предали моите предци. Занимавам се с изучаването на традициите и културата на моя народ и в частност на моето село. За нас, които сме българи в Украйна, празникът е велико събитие. Преди войната го отбелязвахме много весело – особено в Одеса, където се събирахме 2,5 хил. българи и правехме концерти, запомнящи се за години напред.”

Макар и помрачен от руската инвазия в Украйна, бесарабските българи у нас ще отбележат своя специален ден с голям концерт в столичния Централен военен клуб. Освен това музиканти от Украйна, Молдова и Румъния ще се изявяват на открита сцена пред НДК, а най-достойните от общността ще бъдат отличени за подадената ръка и отвореното сърце към сънародниците, преживяващи войната.

Антон и Майя отказват да говорят за причините, довели до страданията на хората в Украйна вече над осем месеца. “Ние, българите, се стараем да не засягаме темата за политиката – да, ние сме в Украйна, ние сме за това тя да бъде самостоятелна”, заявява Антон Телпиз. Бесарабските българи пожелават на своите събратя мир и здраве, да останат силни духом и все така търпеливи. Обръщат се и към всички сънародници в България – да се поддържат, да дружат, да не забравят, че всички са една кръв.
А етнологът Галин Георгиев, събрал Антон и Майя на премиерата на своята книга, добавя:

Галин Георгиев

Моето насърчение са думите и мислите, които те споделят винаги с нас – че българинът ще си остане българин независимо от превратностите. Те са необходими на България и въпреки нещастията имат своя път към прародината. Една възможност да работят и да учат у нас са свободните 2 хил. места по постановление 103 за обучението на българи в чужбина.”

Снимки: БГНЕС, Диана Цанкова, архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36
Посланик Янко Йорданов

Български културен център отваря врати в Акра, Гана

Български културен център "Свети Кирил" ще бъде официално открит в Акра - столицата на Гана, научи Радио България от свои източници. Официалното откриване на центъра, който ще се намира на адрес: 10 Kakramadu Road Cantonments, Accra, е на 25 юни..

публикувано на 24.06.24 в 21:20

Български деца в Брюксел посещават часове по роден език в белгийската библиотека "София"

Деца от Българското училище “Пейо Яворов” в белгийската столица учиха български език и литература в библиотека "София" в Скарбек, Брюксел. По инициатива на училището и със съдействието на завеждащия българската секция в библиотеката Арон Вилем..

публикувано на 24.06.24 в 14:54