Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бесарабските българи ще отбележат своя празник с молитва за мир

4
Храмът „Свето Преображение Господне” в Болград
Снимка: bolgradsovet.com.ua

Българите в Украйна призоваха прародината си да изпрати оръжие, с което украинската земя – станала техен дом, да бъде защитена. Сред издигналите преди броени дни глас бяха и хората от Бесарабия, решили да превърнат днешния си празник в молитва за мир.

Нека никога не преставаме да мислим и да се грижим за нашите братя – българите в Бесарабия, а един ден в годината – 29 октомври,16 октомври стар стил, годишнината от освещаването на въздигнатия от тях в Болград български храм-паметник – да бъде за тях и за нас общ голям празник на българския дух...”

С тези думи вестник “Българска Бесарабия” в единствения си брой от 1938 г. отправя призив да бъде отбелязван Ден на бесарабските българи. Шейсет години по-късно потомъкът на опълченец от Болград и член на “Родолюбец” Мирчо Сливенски намира в архива си своя екземпляр. От тогава до днес на 29 октомври дружеството чества бесарабските българи.

Райна Манджукова

“Това е една дата, на която през 1838 г. е бил осветен храмът “Свето Преображение Господне” в Болград, а сто години по-късно потомци на бесарабските българи, вече установили се в България, както и на участници в Освобождението и в изграждането на новата българска държава, предлагат по повод вековната годишнина от освещаването на храма този ден да бъде отбелязван и у нас като знак, че страната ни не е забравила тези свои сънародници – разказва Райна Манджукова, директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. – През 1939 г. обаче започва Втората световна война и празникът не успява да се наложи. Продължението му идва едва през 1998 г. благодарение на Дружеството на бесарабските и таврийските българи “Родолюбец”.“

Аз съм от Бесарабията. По български се казвам Дончо, родом съм от Дивитлия”, представя се Антон Телпиз, който сега живее в Измаил, Килийски район. Дошъл за малко да види внуците си, които живеят в България, и озовал се на премиерата на книгата на Галин Георгиев “Традиции, памет, идентичност на българите в Украйна и Молдова”.

“Когато чух, че ще има презентация на книгата за бесарабските българи, дойдох с удоволствие – казва той. – Стана ми много приятно, че авторът е събирал материал и от моето родно село. Тук се каза, че е имало идея, докато екипът от учени е обикалял бесарабските села, да отиде и във Вилково.


Днес аз живея близо до този град и ги поканих следващия път, когато бъдат в нашата Бесарабия, да съберат аналогичен материал и там.”

Антон Телпиз и Майя Каракаш

Преди четири години Майя Каракаш пристига у нас, за да получи българското си гражданство и среща любовта. Дипломираната етноложка в Одеския университет остава в България и днес се радва на щастливо семейство и малка дъщеря.

“Аз съм бесарабска българка от Хасан-Батър или Виноградное, Болградски район – казва тя. – От малка тача всички празници, обреди, народни танци, които са ми предали моите предци. Занимавам се с изучаването на традициите и културата на моя народ и в частност на моето село. За нас, които сме българи в Украйна, празникът е велико събитие. Преди войната го отбелязвахме много весело – особено в Одеса, където се събирахме 2,5 хил. българи и правехме концерти, запомнящи се за години напред.”

Макар и помрачен от руската инвазия в Украйна, бесарабските българи у нас ще отбележат своя специален ден с голям концерт в столичния Централен военен клуб. Освен това музиканти от Украйна, Молдова и Румъния ще се изявяват на открита сцена пред НДК, а най-достойните от общността ще бъдат отличени за подадената ръка и отвореното сърце към сънародниците, преживяващи войната.

Антон и Майя отказват да говорят за причините, довели до страданията на хората в Украйна вече над осем месеца. “Ние, българите, се стараем да не засягаме темата за политиката – да, ние сме в Украйна, ние сме за това тя да бъде самостоятелна”, заявява Антон Телпиз. Бесарабските българи пожелават на своите събратя мир и здраве, да останат силни духом и все така търпеливи. Обръщат се и към всички сънародници в България – да се поддържат, да дружат, да не забравят, че всички са една кръв.
А етнологът Галин Георгиев, събрал Антон и Майя на премиерата на своята книга, добавя:

Галин Георгиев

Моето насърчение са думите и мислите, които те споделят винаги с нас – че българинът ще си остане българин независимо от превратностите. Те са необходими на България и въпреки нещастията имат своя път към прародината. Една възможност да работят и да учат у нас са свободните 2 хил. места по постановление 103 за обучението на българи в чужбина.”

Снимки: БГНЕС, Диана Цанкова, архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57