Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Истанбул чества Деня на народните будители

В българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул имаше тържество за Деня на народните будители. Честването се проведе на 30 октомври в Екзархийския комплекс, където се помещава и неделното училище, като започна с изпълнение на химна в прослава на народните будители. 

В приветственото си слово директорката на училището Невин Ачикбашиева подчерта, че “надали има друга държава в света като България, която има в своя календар ден за прослава чрез химни и тържествени слова на сеятелите на просвета и култура какъвто е Първи ноември“. Учениците изпълниха богата програма от стихове и песни, посветени на видни възрожденци – Паисий Хилендарски, Добри Чинтулов, Патриарха на българската литература Иван Вазов и други. Децата също така изпълниха откъси от техни произведения.

Събитието се организира със съдействието на българското Генерално консулство в Истанбул и общността на българите с председател Васил Лиязе. Тържеството бе масово посетено от родители и близки на децата, както и от българите от общността в Истанбул




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вече можем да се запознаем с участниците в "БалканФолк-Майорка"

Българската асоциация "БалканФолк-Майорка" започна да представя на своята страница във Фейсбук  участниците в третото издание на Международен фолклорен фестивал, който предстои през октомври в Палма де Майорка, Испания. Събитието ще се проведе..

публикувано на 28.08.24 в 18:07

"Българската езикова академия" в Дес Плейнс, САЩ, открива новата учебна година

На 28 август "Българска езикова академия" в Дес Плейнс, САЩ, открива новата учебна година. "Българска езикова академия" е ежедневно начално училище, сертифицирано от Illinois State Board of Education. Децата се обучават по стандартите в..

публикувано на 28.08.24 в 07:35
Янко Йорданов и Айша Адаму Оги

Среща на посланика ни в Нигерия поощрява културния обмен

Важна среща на посланика ни в Абуджа поощри културния обмен между България и Нигерия, съобщава CBAAC News Journal. Става дума за участието на Негово превъзходителство Янко Йорданов в културна дискусия с генералния директор на Центъра за африкански..

публикувано на 25.08.24 в 16:59