Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Истанбул чества Деня на народните будители

В българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул имаше тържество за Деня на народните будители. Честването се проведе на 30 октомври в Екзархийския комплекс, където се помещава и неделното училище, като започна с изпълнение на химна в прослава на народните будители. 

В приветственото си слово директорката на училището Невин Ачикбашиева подчерта, че “надали има друга държава в света като България, която има в своя календар ден за прослава чрез химни и тържествени слова на сеятелите на просвета и култура какъвто е Първи ноември“. Учениците изпълниха богата програма от стихове и песни, посветени на видни възрожденци – Паисий Хилендарски, Добри Чинтулов, Патриарха на българската литература Иван Вазов и други. Децата също така изпълниха откъси от техни произведения.

Събитието се организира със съдействието на българското Генерално консулство в Истанбул и общността на българите с председател Васил Лиязе. Тържеството бе масово посетено от родители и близки на децата, както и от българите от общността в Истанбул




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският университет в Тараклия навърши 20 години

С тържествено събрание Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак" отпразнува 20 години от своето основаване. Събитието събра студенти, бивши и настоящи преподаватели, гости, които споделиха спомени и емоции. Повечето от тях подчертаха,..

публикувано на 03.10.24 в 10:35

Откриваме около 720 секции за изборите в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България , като точният брой ще бъде..

публикувано на 02.10.24 в 14:50
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Давид Авишай от Израел: За действията на Израел в Газа и Ливан има конкретни причини

С два полета на правителствения "Еърбъс" в рамките на два дни българската държава успя да евакуира 169 българи и членове на техните семейства, които се прибраха у нас от Ливан след ескалация на напрежението там. Автори: Йоан Колев и Гергана Манчева..

публикувано на 02.10.24 в 11:55