Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български медицински екип с признание за уникална хирургическа интервенция

Две години след първата у нас операция за спасяване на мъж с преместено отдясно сърце, той ще се срещне с тях

Снимка: Ани Петрова

След катастрофа с мотор сърцето на Здравко Димов се изместило вдясно в резултат на тежка високоенергийна гръдна травма. Но екип на университетската болница "Пирогов" в София поема пациента и успява да спаси живота му чрез сложна хирургическа намеса, приложена за пръв път в България. В 99% от случаите с тази травма изходът за пациентите е летален. В световен мащаб са описани само 58 такива случаи, българинът е един от тях.

Днес, 2 години по-късно, мъжът е жив и здрав, а екипът от българската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н.И.Пирогов" получи отличие за най-добра презентация по време на състоялия се преди дни Конгрес по анестезиология и интензивно лечение.


Историята с щастлив край

Здравко Димов претърпява пътен инцидент и когато 28-годишният военен пилот е откаран в най-големия спешен медицински център у нас, екипът в Противошокова зала с изненада установява медицински прецедент. Рентгеновата снимка на гръдния кош и изследването със скенер показали, че при катастрофата сърцето на Здравко се откъснало и се завъртяло на 90 градуса. Аортата и белодробната му артерия също са се завъртели надясно.

доц. Румен Филипов

"Изместването беше до такава степен, че решихме първоначално, че се касае за вродено заболяване, въпреки че в авиацията не може да попадне човек с такъв вроден дефект. Пациенти с подобни травми обикновено загиват на мястото на катастрофата. Това момче обаче е летец-изтребител и е в много добра кондиция“ – обясни през bTV доц. Румен Филипов, който е осъществил уникалната интервенция заедно с колегата си д-р Пламен Първанов.

Рисковете при тази операция са да спре сърцето, да се напълни с кръв и да настъпи сърдечна смърт, твърдят лекарите. Въпреки сложността си, хирургическата интервенция не е продължила дълго. Екипът от “Пирогов” е препозиционирал сърцето на Здравко и е извършил перикардия. Спасеният мъж се събудил 40 дни след операцията щастлив, че е оцелял. Днес той живее пълноценно и продължава активно да спортува.

Съставил: Венета Николова

Снимки: pirogov.eu, cardiacinstitute.bg
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55