Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативното образование навлиза в българските училища

Превръщане на знанията в практически умения и начертаване на план за личностно развитие са някои от целите на новия метод на преподаване

Снимка: Facebook/ ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин

Обикновено за Северозапада говорим като за най-бедния район не просто у нас, но и в Европа. Оказва се обаче, че именно там в най-важната сфера за напредъка на едно общество се случват събития, които в дългосрочен план могат да допринесат за развитието на областта и за превръщането й в просперираща. Назряло е времето, когато в класните стаи трябва да навлязат нови методи и образованието да се освободи от действащите стереотипи, подсказват добрите примери в района.

Професионалната гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във Видин получи две награди за иновативно обучение – Европейската в раздел “Средно образование” и на просветното министерство. Гимназията е едно от 542-те иновативни училища у нас, които въвеждат нови учебни програми и методи на преподаване.

Отличието, което получихме в европейски мащаб, е свързано с обучението по науки – физика, химия, биология, математика, за да може децата да разбират по-добре преподавания материал”, казва Мариета Георгиева, директор на гимназията. За целта училището е разработило платформа, предлагаща различен начин за обясняване на понятията: “чрез неща, които учениците познават, до които се докосват, които са около тях”.

Мариета Георгиева

Най-напред гимназията въвежда т.нар. комбинирани уроци, интегриращи в рамките на ден само три предмета. За разберат например какво представлява екологията, учениците изучават заедно на пръв поглед несъвместими дисциплини като електроника, химия и физическо възпитание.

Децата тръгват от крепостта “Баба Вида” със задачата да си вземат материали от реката, от почвата, да разгледат какво се случва около тях в природата – разказва Мариета Георгиева. – В това време те се движат, играят, тренират физическата си активност и измерват кислорода в своя организъм и влиянието на различните фактори. Когато стигнат в училище, разглеждат темата от гледна точка на химията и накрая, използвайки уменията си по електроника, създават устройство, замерващо фините прахови частици в атмосферата. Така приключва денят - по-различно, с много по-активно участие и много по-смислено.”

Един от важните предмети в гимназията в момента е “Комуникация и умения за учене”, чрез който се изграждат способности за общуване, за работа в екип, за различни видове комуникация – устна, писмена, официална, делова, както и най-същественото – за усвояване на знания, казва още Мариета Георгиева. Изобщо уменията да планираш собственото си развитие и да знаеш как да се движиш по пътя към изпълнението на този план.

Да имаш визия как да се променяш и усъвършенстваш важи в още по-голяма степен за учителите, защото те са тези, които стимулират учениците да учат по нов начин. Един от тези вдъхновяващи учители е Десислава Цокова от Професионалната гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във Видин, която получи наградата за значителен принос в иновациите на Регионалното управление на образованието.

Десислава Цокова

“Реално погледнато, всеки учител е новатор, защото поколенията, начинът на мислене, средата се променят и за да може да предаде знанията на променящите се ученици, той самият трябва да се промени”, казва тя и дава пример как с помощта на въображението може да се изгради амалгама от химия, икономика и физическо възпитание.

Учениците бяха разделени на екипи, които трябваше да изградят фирма, произвеждаща козметичен продукт с естествени съставки– продължава Десислава Цокова. – След това трябваше да наберат начален капитал и да набавят средствата чрез участие в щафетни игри. Със спечелените средства те трябваше да купят нужните им материали, закодирани в един ценоразпис с помощта на химически формули или с определения. Така разбраха, че знанията са много важни, когато трябва да работят и да вземат правилните решения.”

От тази учебна година Първо основно училище “Васил Левски” във гр. Вълчедръм също е иновативно школо.

Нашата иновация се нарича “Бизнес за всеки – мисията възможна” – разказва директорката Камелия Риджолска. – В неяпоставяме акцент върху постоянното приспособяване към промените в съвременното общество, защото работим с ученици от уязвими групи и целта ни е да дадем шанс на пазара на труда на всички наши деца. В заниманията ще се включват не само учители, но и родители и представители на различни професии и бизнеси, които чрез интерактивни методи ще запознават учениците със същността на своята дейност, осъществявайки връзка между усвояваните знания в училище и реалния живот.”

За да се стигне до реална промяна в образованието обаче и иновативните стратегии да залегнат трайно в училищните програми е необходима законодателна промяна, категорична е Мариета Георгиева.

“Няма да може да се случи в тази нормативна среда това, което днес наричаме “иновация” – заявява тя. – Трябва да се промени самата концепция на закона, погледът върху учебните предмети и съдържание. Каквото и да напишем в програмите, когато няма устойчивост, няма предвидимост, няма ясна перспектива, в системата се създава усещането, че всяко чудо е за три дни и не е нужно да правиш нищо, защото утре някой по някаква неясна причина ще измисли различно нещо. Но аз се радвам, че все пак имаме шанс да даваме път на иновативното образование, а това означава, че сме на правия път и се движим в правилната посока.”

Текст: Диана Цанкова /по интервюта на БНР Видин/

Снимки: Facebook/ ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30

В България се събират шампиони от световните бойни подиуми

Бургас е домакин на грандиозна галавечер, която събира на едно място десетки шампиони в бойните спортове. Престижната световна ММА организация провежда в събота, 24 август, състезания от веригата BRAVE 86, като за тях идват едни от..

публикувано на 24.08.24 в 10:05