Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След старателна подготовка на леговището си, мечката Светла се унесе в зимен сън

Снимка: Facebook/BearSanctuaryBelitsa

32-годишната кафява мечка Светла, от парка за танцуващи мечки в Белица, вече спи спокойно зимен сън в бърлогата си. През последните няколко дни, тя е подготвяла много старателно мястото, казват ветеринарите от парка. Те припомнят, че мечката Светла, както и повечето обитатели в Белица, е бивша "танцуваща мечка" и е спасена през 2007 г. В продължение на години тя е била използвана като туристическа атракция в курортите по Черноморието и в цяла България за припечелване на пари и просия. Когато "не работела", тя е била държана окована във вериги в задния двор на "собствениците" ѝ. Откакто е спасена, Светла се адаптира отлично в своя нов дом в Белица.

Новината, че мечката Светла се е унесла в зимен сън, която обиколи социалната мрежа Фейсбук, беше възприета като знак, че скоро идва студът, а с него и зимата. Любопитна подробност е, че когато температурите са по-ниски, сънят на мечките става дълъг и дълбок. В периоди на размразяване мечките спят "повърхностно". Тогава лесно може да се събудят и обикновено са агресивни, като тези, които са били разбудени неволно от човек.

Снимки: Facebook/BearSanctuaryBelitsa


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40