Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След старателна подготовка на леговището си, мечката Светла се унесе в зимен сън

Снимка: Facebook/BearSanctuaryBelitsa

32-годишната кафява мечка Светла, от парка за танцуващи мечки в Белица, вече спи спокойно зимен сън в бърлогата си. През последните няколко дни, тя е подготвяла много старателно мястото, казват ветеринарите от парка. Те припомнят, че мечката Светла, както и повечето обитатели в Белица, е бивша "танцуваща мечка" и е спасена през 2007 г. В продължение на години тя е била използвана като туристическа атракция в курортите по Черноморието и в цяла България за припечелване на пари и просия. Когато "не работела", тя е била държана окована във вериги в задния двор на "собствениците" ѝ. Откакто е спасена, Светла се адаптира отлично в своя нов дом в Белица.

Новината, че мечката Светла се е унесла в зимен сън, която обиколи социалната мрежа Фейсбук, беше възприета като знак, че скоро идва студът, а с него и зимата. Любопитна подробност е, че когато температурите са по-ниски, сънят на мечките става дълъг и дълбок. В периоди на размразяване мечките спят "повърхностно". Тогава лесно може да се събудят и обикновено са агресивни, като тези, които са били разбудени неволно от човек.

Снимки: Facebook/BearSanctuaryBelitsa


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42