Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен синдикален протест и автошествие в центъра на София

Гласовете от улицата: Животът поскъпва неимоверно

7
Снимка: БГНЕС

"Има потребност да бъдат увеличени доходите на хората, защото издръжката им на живот се е увеличила. Точка!", категоричен е лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. За първи път двата големи, национално представени синдиката – “Подкрепа” и КНСБ организират масов протест пред сградата на Народното събрание в София, като основното искане е повишение на заплащането на работещите с оглед на галопиращата инфлация. Политическата ситуация в страната – с неясните времеви хоризонти за съставяне на редовно правителство и заявката на служебния кабинет, че няма да предлага Бюджет за 2023 година, а ще настоява за удължаването на действието на настоящата финансова рамка, провокира скептицизъм относно успеха на синдикалната акция. Хиляди се събраха на жълтите павета и настояха „За повишаване на доходите и запазването на работните места“, каквото е мотото протеста. Акцията продължава с автошествие по централните столични улици. „Това е само предупреждение, следващата стъпка е стачка“, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Не мога да сметна колко процента са ни шансовете за успех, но ако не опитаме, шансовете ни за успех да категорично 0%. Винаги се започва с това – няма ги парите. В един момент те се намират. Парите със сигурност ги има, въпросът е как се разходват", коментира Димитър Манолов пред БНР.

Едно от основните синдикални искания е спешно приемане на бюджета за следващата година, а не удължаване на Бюджет 2022. Служебният премиер Гълъб Донев обаче контрира:

"Една дългосрочна политика, каквато трябва да бъде политиката по доходите трябва да се формира и изпълнява от редовно правителство. Затова към настоящия момент служебното правителство няма право да формира политика по доходите“ – посочи министър председателят по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Протестиращите настояват за увеличение на заплатите, което да компенсира инфлацията още до края на тази година, както и минимум 13% скок на възнагражденията в частната и бюджетната сфера за следващата година.

"Инфлацията по официална статистика стигна 18.7%, но неофициалната на стоките, които всеки човек потребява ежедневно е над 40-50%. Няма как без увеличение на доходите във всяка една сфера да се случват нещата в България. От 17 септември сме на протестни акции в отделни предприятия в цялата страна. Настояваме Бюджет 2023 година да бъде внесен с всички искания на КНСБ, най-вече за увеличаване на минималната работна заплата от 710 на минимум 850 лева. Държавните предприятия и структури са обвързани само и единствено с бюджета и там увеличението няма как да се случи, ако то не бъде предвидено в бюджета – посочи стачният координатор и национален секретар на КНСБ д-р Тодор Капитанов. По думите му, възнагражденията в държавната сфера трябва да достигнат минимум 1800 лева бруто – това е жизненият стандарт, при който едно домакинство от един човек може да оцелява.

В протеста участват и структурите на КНСБ и “Подкрепа” в БНР, тъй като в момента заплатите в обществената медия са под средните за София, и близки до минималната работна заплата в страната.

Например, един инженер, които отговаря за ефира в момента получава 900 лева месечно. Това прави почти невъзможно привличането на квалифицирани специалисти в различните структури на медията.

“От няколко години бюджетът на БНР изобщо не е променян, а в същото време, разходите по поддръжката и тези, свързани с електроенергия, честоти и други – се повишават – посочва Дарина Григорова, лидер на дружеството на “Подкрепа“ в общественото радио, което се издържа с държавна субсидия . – Токът на годишна база е около 1 милион лева, поддръжката на честотите струва около 800 000 лева. 20% е повишението в цените на техниката и всички консумативи, свързани с нея. Инфлацията в страната е 18%, но те са много относителни, защото цените в магазините на някои стоки, са с близо 30% нагоре. Така че наистина имаме нужда от осъвременяване на този бюджет, защото голяма част от средствата, които ни се отпускат, отиват за честоти и ток. Бюджетът е един и същ, а по тези две пера цените са се увеличили драстично.“ 

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: Дарина Григорова, БГНЕС, Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05