Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съкровищницата от Татул може да бъде разгледана от птичи поглед

2
Снимка: Дарина Григорова

Проф. Николай Овчаров показа разкритията от момчилградското село Татул, заснети с дрон, съобщи БТА. Всеки, който проявява интерес към историята и археологията по нашите земи може да разгледа отвисоко раннохристиянската църква и римския храм край легендарното светилище на Орфей. Изследванията край Татул се осъществиха под ръководството на проф. Николай Овчаров от НАИМ-БАН и д-р Николай Бояджиев от РИМ-Смолян.

„Те са финансирани изцяло от Община Момчилград, която желае да превърне важния обект в основен репер на своята политика за културно-исторически туризъм – посочи пред БТА проф. Овчаров. – Късметът бе с нас и природата ни подари три прекрасни седмици. И резултатите бяха изумителни.“

По думите на проф. Овчаров, по време на разкопките от есента на 2022 г. са разкрити останките на голяма християнска църква, построена през V-VI в. Тя е продължила да съществува до IX-XII в. и впечатлява с размерите си, като на дължина достига почти 18 м. Това я нарежда сред трите най-големи, открити до момента, християнски храмове в Източните Родопи. Построена е върху основите на още по-древна монументална сграда, като от нея са оцелели няколко фрагмента от зидове, както и широкият почти 2 м масивен каменен праг на входа. Според проф. Овчаров, откритите там монети и керамика, датират сградата през III-IV в. и я определят като голям по-ранен храм.


Галерия

Още от категорията

Съкровищница във Виена притежава може би единствената оцеляла корона на български царе

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена, ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени намират аргументи, че тя е принадлежала на българските владетели от Второто царство.  Според изследователи, короната е..

публикувано на 05.02.23 в 10:15

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници,..

публикувано на 01.02.23 в 05:35
Църквата с форма на четирилистник – четириконхална от началото на VІ век в Залдапа

Четирилистна църква от стъкло, мощи на цели мъченически тела – античният Залдапа разкрива тайните си

Първите проучвания на античния град Залдапа датират от 1906-1910 г. и са извършени от бащата на българската археология Карел Шкорпил . Тогава се установява, че основите му са положени от самия Константин Велики в началото на IV век край днешното..

публикувано на 26.01.23 в 10:50