Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират се българските предложения за европейско културно наследство

Фриза от купола на Александровската гробница
Снимка: haskovomuseum.com

Започна предлагането на обекти, които ще получат Знака за европейско наследство по инициативата на ЕС. Знакът има символична стойност, но получилите го имат възможност да кандидатствате за подпомагане по линия на други програми на ЕС. Инициативата е от 2013 г. Оттогава 60 културни обекта в Европа са получили знака. Само един от тях е български - Александровската гробница край Хасково, която бе удостоена със знака през 2021 г. 

Смята се, че културните обекти, които носят знак за европейско наследство,допринасят за сближаването с ЕС и на неговите граждани. Идеята на инициативата е да се засили чувството за принадлежност на европейските граждани и по-специално на младите хора към ЕС на основата на споделени ценности и елементи от европейската история и културно наследство; да се насърчи зачитането на националното и регионалното многообразие и да се укрепи взаимното разбирателство и междукултурният диалог. 

Кандидатстването е до 15 януари 2023 г. в министерството на културата. Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2024 г. от Еврокомисията. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Соня Йончева

Соня Йончева получи наградата “Златен век” за изключителен принос в културата

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева получи наградата “Златен век” – огърлие, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност. Церемонията се проведе на сцената на Летния театър във..

публикувано на 11.08.24 в 10:03

Военноморският музей проследява морската история в изложба

По повод празника на Военноморските сили варненският Военноморски музей посреща посетителите с изложбата “Морски ритуали и традиции”. Експозицията обхваща различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните обредни..

публикувано на 11.08.24 в 06:00

"Диалог" между корейка и българи в Русенската художествена галерия

Съвместната експозиция "Диалог" на Кънчо Кънев и Валери Лазаров с корейката Чой Джи Юн е представена в Художествената галерия в Русе. "Светът изпитва жизнено важна нужда от диалог и толерантност. В тази напрегната международна обстановка..

публикувано на 10.08.24 в 10:20