Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират се българските предложения за европейско културно наследство

Фриза от купола на Александровската гробница
Снимка: haskovomuseum.com

Започна предлагането на обекти, които ще получат Знака за европейско наследство по инициативата на ЕС. Знакът има символична стойност, но получилите го имат възможност да кандидатствате за подпомагане по линия на други програми на ЕС. Инициативата е от 2013 г. Оттогава 60 културни обекта в Европа са получили знака. Само един от тях е български - Александровската гробница край Хасково, която бе удостоена със знака през 2021 г. 

Смята се, че културните обекти, които носят знак за европейско наследство,допринасят за сближаването с ЕС и на неговите граждани. Идеята на инициативата е да се засили чувството за принадлежност на европейските граждани и по-специално на младите хора към ЕС на основата на споделени ценности и елементи от европейската история и културно наследство; да се насърчи зачитането на националното и регионалното многообразие и да се укрепи взаимното разбирателство и междукултурният диалог. 

Кандидатстването е до 15 януари 2023 г. в министерството на културата. Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2024 г. от Еврокомисията. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златни и сребърни съкровища, открити по българските земи, гостуват в "Двореца" в Балчик

Изложбата "Разкази от злато и сребро" на Националния исторически музей, подготвена за 100-годишния юбилей на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик /някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург/, беше..

публикувано на 05.08.24 в 19:29

Варна отново дава сцена на творци в областта на експериментална музика

Програма, изпълнена с прояви надхвърлящи познатия ни стандарт, това обещават организаторите на фестивала RADAR , който се провежда от 2 до 4 август във Варна. Единадесетото по ред издание обещава да бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в..

публикувано на 02.08.24 в 10:20

"Екологии на прехода" или как се грижим за материалното и нематериалното си наследство

Изложба насочва вниманието към местата на разруха в България чрез скулптура, инсталация, звук и филм. Експозицията, озаглавена "Екологии на прехода" ще бъде открита на 1 август в столичното пространство Swimming pool, съобщават организаторите...

публикувано на 01.08.24 в 08:15