Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират се българските предложения за европейско културно наследство

Фриза от купола на Александровската гробница
Снимка: haskovomuseum.com

Започна предлагането на обекти, които ще получат Знака за европейско наследство по инициативата на ЕС. Знакът има символична стойност, но получилите го имат възможност да кандидатствате за подпомагане по линия на други програми на ЕС. Инициативата е от 2013 г. Оттогава 60 културни обекта в Европа са получили знака. Само един от тях е български - Александровската гробница край Хасково, която бе удостоена със знака през 2021 г. 

Смята се, че културните обекти, които носят знак за европейско наследство,допринасят за сближаването с ЕС и на неговите граждани. Идеята на инициативата е да се засили чувството за принадлежност на европейските граждани и по-специално на младите хора към ЕС на основата на споделени ценности и елементи от европейската история и културно наследство; да се насърчи зачитането на националното и регионалното многообразие и да се укрепи взаимното разбирателство и междукултурният диалог. 

Кандидатстването е до 15 януари 2023 г. в министерството на културата. Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2024 г. от Еврокомисията. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър Найден Тодоров

Работещите в културата не създават вкуса на обществото, каза министър Тодоров

"По един уникален начин е намерено, как всеки сектор в културата да се финансира погрешно. Хората на изкуството в момента работят точно като фабрики и вместо да създават вкуса на обществото, те са принудени да се водят по този вкус, за да спечелят повече..

публикувано на 08.07.24 в 09:04
Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05