Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В българската традиция св. Екатерина е закрилница на децата

“Кате, Кате ле, Катерино” …

На 24 ноември православната църква почита света великомъченица Екатерина, живяла в края на III – началото на IV век. Екатерина била дъщеря на управителя на Александрия (Египет) по времето на император Максимиан. Майка ѝ, която тайно изповядвала християнството, я запознала с един отшелник, който я посветил в християнската вяра. През 305 г., едва 18-годишна, Екатерина била затворена в тъмница заради вярата си, подложена на мъчения и посечена. Според преданието, Ангел Божи отнесъл тялото ѝ на планината Синай, където по-късно е построен манастир.

В българската народна традиция света Екатерина или Катерина, както я наричат, се почита като закрилница на децата. Вярва се, че ги пази от шарка.

На този ден майките, които имат малки деца, замесват тесто. Малка част от него, намазана с мед, се слага над горния праг на вратата или на покрива – дар за Баба Шарка, която обича сладкото. От останалото тесто месят пита, която също се маже с нещо сладко. 


Питата е още топла, когато всеки от домашните отчупва от нея по един залък с думите: “Да ни е на помощ св. Катерина“. Дават по малко и на кучетата, за да не ги хваща бяс. Вярва се, че в къщата, в която е направена тази пита, няма да влезе Баба Шарка.

На 24 ноември празнуват всички, които носят името Екатерина или неговите производни – Катерина, Катя и т.н. Затова и песента, която избрахме днес, разказва за девойка на име Катерина, “прочула се чак до царя, че е била войвода на дружина от стотина млади момци“. Изпълнява Детска фолклорна група от с. Сатовча, Югозападна България.

Текст: Албена Безовска

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30