Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 медала за българчетата от международния турнир по информатика в Шумен

Снимка: Радио Шумен

Българските състезатели спечелиха 15 медала на 14-тия международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен, проведен под патронажа на президента Румен Радев и с медийната подкрепа на БТА. В тазгодишното издание на турнира участваха около 400 състезатели от 17 държави в две възрастови групи - младша и старша. Присъствено се състезаваха тимовете на България, Румъния, Молдова и Великобритания, а онлайн – отборите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Куба, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия, Украйна. Извън класирането в турнира участваха и състезателите на Русия. Пет от медалите за България са златни с четири в старша възрастова група, а един – в младша.

"Това беше празник на световната ученическа информатика", подчерта Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет на турнира. "Както знаем, предишни години това състезание е печелено масово от Русия, тази година тя участва неофициално. Но България допусна да я изпреварят само двама руснаци. Разбира се, в ТОП-7 отново имаше голям брой от неофициалните участници", посочи Йовчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04