Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Украинските бежанци у нас имат подслон, но не и топла храна

Снимка: БГНЕС

Точно преди месец, служебното правителство взе решение всички украински бежанци да бъдат преместени в държавни почивни бази.

След протестите на майки с деца в Банско, Слънчев бряг и Златни пясъци, престоят на украинците, настанени в частни хотели беше удължен до 24 февруари 2023 г.. Тогава всъщност изтича и решението на Европейския съюз за предоставяне на едногодишна временна закрила на бягащите от войната в Украйна. Сред основните мотиви на украинците, настояващи да продължи финансирането на хотелиерите е, че голяма част от тях работят в местата където са настанени и децата им учат в местни училища. А разселването в отдалечени от градската среда райони едва ли би могло да осигури подходящите условия за интегрирането им, както за децата, така и за работещите.

Протест в Слънчев бряг

Още от средата на ноември, една част от украинците бяха оставени без храна. Стигна се дотам дори, някои от тях да гладуват принудително по няколко дни, което наложи спешната намеса на БЧК :

“В последните дни се получава така, че не е ясно кой къде отива и с какво отива. С нощувка ли само, без отопление и храна? – отбеляза в интервю за БНР Илия Раев - областен председател на БЧК във Варна. – Тези неща трябва да се уточнят. Една женица ми се оплака, че четири дена не е яла – такива неща не могат да се допускат. Именно затова и областният управител се обърна към нас за съдействие. Веднага реагирахме и успяхме да осигурим изхранването им за един месец, за да може държавата да се организира. Една част от почивните станции, където са настанени бежанците нямат отопление и хората стоят на студено.“

По информация на служебното правителство, до края на октомври за издръжката на бежанците са похарчени близо 523 млн. лева, от които 200 млн. са били за сметка на държавния бюджет, а останалите са получени по европейски програми и фондове. Средствата включваха както подслон, така и храна, като до края на август те са били в размер на 40 лв. на ден, а от 1 септември издръжката е сведена до 15 лв. Това е и причината около 20% от хотелиерите по Южното ни Черноморие да се откажат от програмата за настаняване на бежанците от началото на декември. Причината е, че при нарастващата инфлация и цените на тока и отоплението, сумата няма как да покрие разходите за подслон и храна на дневна база.

Така, по чисто икономически причини, пребиваващите там украинци ще трябва да напуснат хотелите в началото на декември…Затова представители на бранша подготвиха декларация с три основни искания, адресирана до Министерския съвет, Националния оперативен щаб и Министерството на туризма:

"Първото и най-важно е да се предостави правото на хотелиерите да запълнят незаетите или освободени стаи – посочи в интервю за БНР регионалният директор на Българската асоциация за туризъм Елена Антонова. – Стига се и до парадокса например, двама от членовете на 1 семейство са настанени в хотела, единият от тях – майката, е отишла до Украйна да събере багаж, след което тя не може да се върне обратно в хотела. Хората от хотелите, които ще затворят, да се настанят в други хотели, които работят по програмата.“

В част от хотелите в Слънчев бряг нямаше закуска за украинските бежанци

Елена Антонова посочи още, че трябва да бъде решен проблемът с изхранването, както и с плащането за следващ етап от програмата. Освен това на голяма част от хотелиерите не са изплатени сумите за изхранване през всички месеци. Вместо това са получили частично плащане. Затова представители на Българската асоциация за туризъм настояват за спешна среща с министрите на вътрешните работи и на туризма, за да поставят въпросите си пред тях.

Радио България се свърза с представител на Националния оперативен щаб, откъдето стана ясно, че на украинците в момента се раздават ваучери на стойност 100 лв. на човек. С тях ще може да бъде закупена храна, дрехи и стоки от първа необходимост. Не е ясно обаче дали и следващия месец ще им бъдат предоставени такива ваучери.

Редактор: Дарина Григорова /по интервюта на Даниела Костадинова, БНР Бургас и Даниела Стойнова, БНР Варна/

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Южен парк

Храстовите масиви усвояват по-ефективно вредните емисии в градска среда

На 28 май отбелязваме Деня на парковете в България, определен от Министерството на околната среда и водите преди близо четвърт век, през 1999 г.. В страната ни има три национални и единадесет природни, като националните паркове Рила , Пирин..

публикувано на 28.05.23 в 06:55

В България започва Конгрес на Балканския военномедицински комитет

София е домакин на 25-ия юбилеен Конгрес на Балканския военномедицински комитет. Форумът се провежда от 28 май до 31 май, след 4 години пауза заради Covid пандемията. Участват над 200 делегати от 6-те страни-членки - Албания, България, Гърция, Румъния,..

публикувано на 27.05.23 в 15:54
Иван Гешев

Прокуратурата спря делото по компрометиращите снимки на Бойко Борисов

Досъдебното производство за т.нар. "кюлчета" е прекратено на 10 май, съобщи градският прокурор на София Илиана Кирилова. Става дума за разследването, което бе образувано по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в..

публикувано на 27.05.23 в 14:35