Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

ХИНА: Никой не е против влизането на Хърватия в Шенген


Според дипломатически източник никоя от страните-членки на ЕС не възразява срещу присъединяването на Хърватия към зоната за свободно пътуване, съобщава агенция ХИНА. Разширяването на Шенгенското пространство с включването на Хърватия, България и Румъния ще бъде разгледано следващата седмица на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Според източника, нидерландският посланик е против присъединяването на България, Австрия –против България и Румъния. 

ХИНА отбелязва, че България и Румъния трудно могат да бъдат разделени, тъй като границата между двете страни никога не е замисляна като външна за Шенгенското пространство. За да бъдат разделени двете държави, ще е нужна защита на границите с подготовка на граничните пунктове в съответствие с шенгенските правила, за което ще е нужно доста време. Върху членките, които са против присъединяването на България и Румъния, може да бъде оказан натиск за приемане и на трите държави, но е по-вероятно само Хърватия да получи зелена светлина, смята източникът.

Чавушоглу поиска разширяване на ЕС от Балканите до Грузия


Необходим е нов процес на разширяване на ЕС, обхващащ страните от Балканите до Грузия, Украйна и Молдова, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от БТА. Според него "този регион не може да бъде цялостен без участието на Турция". По думите му, конфликтът в Украйна показва необходимостта от преформатиране на архитектурата на сигурност в Европа.

Турция води официални преговори за присъединяване към ЕС от 2005 г. На практика обаче те са замразени от няколко години.

ЕС увери Гърция, че работи за решаване на проблемите с мигрантите


ЕС работи за промяна в условията за приемане на мигранти и предоставяне на статут за закрила на бежанците. Това заяви пред гръцките медии при посещението си в Атина заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. Той подчерта, че притокът на нелегални мигранти е предизвикателство не само за страните по външната граница на ЕС, но и за всички членки на съюза. Според Атина Турция е важен фактор за навлизане на мигранти и тя трябва да спазва споразумението с Европейския съюз. Схинас напомни, че Гърция е получила почти 2 млрд. евро помощ за охраната на границите и местата за настаняване на мигранти. Помощи получават и съседните страни по външните европейски граници.

Проблемите около балканските маршрути на нелегалните мигранти ще бъдат сред темите за разговор на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Тирана на 6 декември. Трафикът на хора е доходен бизнес и много трудно може да бъде овладян напълно, коментират специалисти в Гърция. Мигранти съобщават, че плащат по 4 хиляди евро на трафиканти, за да влязат нелегално в европейска страна, предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева.

Нови 10 милиона дава ЕС за въоръжените сили на Босна и Херцеговина


Съветът на Европейския съюз реши да даде още 10 милиона евро в подкрепа на въоръжените сили на Босна и Херцеговина, съобщава БТА. Средствата ще отидат за финансиране на полево оборудване, ключови инструменти за военно инженерство и материали за защита срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи. Помощта ще позволи също устойчиво разгръщане на определен от НАТО батальон и продължаване на процеса на разминиране. С предишни решения на ЕС от ноември 2021 г. бяха предоставени 10 милиона евро за разминиране, а през юни т.г. – 6 милиона евро – за Балканската оперативна медицинска група и ЮФОР Алтеа.

Наличието на мини и невзривени боеприпаси от войната от 1992-1995 г. остава сериозен проблем за сигурността в Босна и Херцеговина.

За 90% от румънците в чужбина медиите са връзката им с родината


9 от 10 румънци от диаспората поддържат връзка с родината си чрез медийно съдържание на румънски език. Това показва изследване, проведено от Google. Над 70% от румънците зад граница ползват румънско медийно съдържание минимум 2-3 пъти седмично, 57% слушат румънска музика, 53% гледат румънски телевизионни програми, 51% четат румънски онлайн-издания, 26% слушат румънско радио. Изследването е проведено сред румънски граждани, потребители на интернет, живеещи в Германия, Испания, Италия и Великобритания, в периода 11-16 ноември 2022 г., съобщава Радио Румъния Интернешънъл.

На 1 декември Румъния отбеляза националния си празник. "Нека да покажем, че 1 декември е наистина денят на нашето единство – ден на всички онези, чието сърце потрепва пред трикольора", заяви по повод празника румънският премиер Николае Чука.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, 24sata.hr, nap.ba, romania-insider.com

По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00