Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев

Снимка: БГНЕС

На официална церемония в президентството, новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщи пресцентърът на френското посолството в София.

По време на срещата си с президента, посланик Жоел Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните ни отношения. Той подчерта, че по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, двете страни са демонстрирали обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа. Двамата са обсъдили и актуалните европейски въпроси.

Жоел Мейер призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, ВиК, ядрената енергетика, аеронавтиката и др. Посланик Мейер отбеляза също, че културата и образованието също са в центъра на двустранните отношения. Пример за това са създаването на Център за изкуства на остров Св. св. Кирик и Юлита и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO), както и диплома за специализация по съвременна гръцка литература. Като дипломат той работи във френското Министерство на Европа и външните работи от 1989 г. на различни длъжности. Отличен е със званията кавалер на Ордена на Почетния легион и кавалер на Националния орден за заслуги.

Жоел Мейер говори английски, гръцки, италиански и хинди. Семеен е, има три деца.

Снимки: БГНЕС, посолство на Франция в България

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Преди президентските избори държавният глава на Черна гора разпусна парламента Президентът на Черна гора Мило Джуканович разпусна с указ парламента в Подгорица, предаде БТА. Това стана, след като на 16 март изтече срокът, в който 27-ия..

публикувано на 17.03.23 в 11:12

Полша изпраща на Украйна четири МиГ-29

Полша ще достави на Украйна първоначална партида от четири изтребителя МиГ-29, съобщи полският президент Анджей Дуда. По думите му, това ще стане през следващите няколко дни, а планът е по-късно страната да получи общо 12 самолета. По повод решението на..

публикувано на 17.03.23 в 09:23

Какво означава българо-румънско стратегическо партньорство

Медийното отразяване на посещението на румънския президент Клаус Йоханис в София (на 15 март) не изненада. Както обикновено, румънското президентство акцентира на разговорите по отношение на сигурността, докато от българска страна беше изведено..

публикувано на 16.03.23 в 15:20