Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Истанбул ще се финансира от екзархийски имот

Снимка: архив

В истанбулския квартал "Шишли", недалеч от българската екзархия, се строи на терен, който е собственост на българската православна общност. Имотът е върнат от турското правителство преди 10 години и се оценява на около 500 млн. долара.

Комплексът от 4 небостъргача ще има жилища, търговски и обществени площи, театър, културен център, конферентни зали, заведения, паркове и дом за възрастни, разказа пред БТА председателят на българската общност в мегаполиса Васил Лиязе.

Комплексът ще е завършен през 2023 г. и включва 1500 апартамента. Над 650 от тях са за хората от българската общност, а останалите -  за инвеститорите. След завършването комплексът ще подпомага финансово българската общност, чрез очакваните наеми.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Италия / Фейсбук

На 25 и 26 май ще има изнесени консулски услуги за българите в Калабрия

Изнесени консулски дни за български граждани ще се проведат в град Акония ди Куринга, регион Калабрия, на 25 и 26 май, съобщи българското посолство в Италия. Всички българи в област Калабрия, ще имат възможност да получат следните консулски услуги:..

публикувано на 24.05.24 в 20:05
Снимка: Българско републиканско самоуправление

След 2 години строителство на 25 май в Будапеща откриват Български културно-образователен център

Българите в Унгария, обединени в различни дружества, излизат с единна листа на изборите за национални самоуправления на малцинствата. Това е така вече 15 години, каза за БТА д-р Данчо Мусев, българин от Унгария, който е председател на Българското..

публикувано на 24.05.24 в 11:19
Емилия Юкер, Хамбург

Емилия Юкер от Хамбург: Един "Химн на българската култура по света" ще ни даде импулс за заедност

Десетки, да не кажем стотици вече са българските културни дружества и състави, които популяризират родната култура, език, традиции и обичаи в чужбина. Назряла е необходимостта тази "армия" от творчески личности " да има свой химн, който да дава..

публикувано на 24.05.24 в 11:00