Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвързват минималната със средната работна заплата

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в парламента прие на първо четене минималната работна да бъде в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето ѝ. В момента това би означавало минимален размер от 850 лева (425 евро). 

Предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда (КТ) получиха подкрепа от 175 народни представители, като трима се въздържаха. Окончателното решение трябва да бъде гласувано в срок от седем дни. Според вносителите, целта на законопроекта е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета за минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот. 

По думите на Георги Гьоков от левицата, законопроектът ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от "замразяване“ за определени периоди на размера на МРЗ. Вносителите предупредиха, че ако сега не се вдигнат минималните заплати, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение, което ще затрудни работодателите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08