Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Всяко царство, разделено на части една против друга, запустява", припомни патриарх Неофит

Снимка: bg-patriarshia.bg

"През изминалата година животът ни беше белязан от трагедията на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна, братоубийствена война. Конфликт, в който едни срещу други се изправиха братя по вяра и род; конфликт, който ще има своите отражения и последици в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите поколения". Това посочва в обръщението си в началото на новата 2023 г. българският патриарх Неофит. Той изразява надежда, че започва година на добрата воля и на възстановяването на мира по целия свят. 
Неофит припомня думите на Спасителя, а именно, че „всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои“ (Мат. 12:25).

БНР подкасти:

Още от категорията

Гергьовденският водосвет на българските знамена-светини

Всяка година на 6 май, когато отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия, се извършва тържествен Гергьовденски водосвет на българските бойни знамена. Знаем ли обаче кои са знамената-светини , които напускат фондовете на..

публикувано на 05.05.23 в 10:25
Снимката е предоставена от Росен Елезов

"Нашата чужда война" разказва за българските герои от Кербала

Предстои премиерата на документалния филм "Нашата чужда война". В продължение на час и половина, които преминават неусетно на екрана, документалният разказ пресъздава съдбата на Втория български батальон в Ирак през 2004 г. Мисията им е..

публикувано на 05.05.23 в 09:05
Снимка: Facebook / NationalMuseumOfHistoryBulgaria

Панагюрското златно съкровище гостува на Британския музей

Панагюрското златно съкровище ще бъде включено в изложбата "Лукс и власт: от Персия до Гърция" в Британския музей в Лондон, която проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера. Откриването на експозицията ще..

публикувано на 03.05.23 в 06:15