Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коливинг и коуъркинг чрез кооперация – как Семково е напът да стане рай за дигиталните номади

7
Снимка: Coliving Semkovo

Дигитални номади от цял свят искат да основат голяма международна общност в българския курорт Семково, като за целта се готвят да трансформират изоставен хотел, строен с впечатляващ размах през 80-те години на миналия век. Сградата е с оригинален архитектурен облик и внушителни размери. Но това, което разпалва фантазията на дигиталните номади, е нейното местонахождение и възможността да работят и да живеят заедно сред природата на Рила, без да се лишават от съвременните удобства, споделяйки общи коуъркинг и коливинг пространства.

Коливингът е ново течение, което си пробива път в съвременния свят на дигитални технологии и възможност за дистанционна работа. При коливинга дигиталните номади се установяват за по-дълго на едно място не само за да работят заедно, но и за да споделят свободното си време, научаваме от  Матиас Цайтлер, инициатор на проекта "Coliving Semkovo". Той е и основател на т.нар. "Coworking Bansko" проектът, който наложи Банско, като столица на дигиталните номади.


Според него Семково е идеалната локация за дистанционна работа и живот:

"Това е стар комунистически курорт. Някога в тази невероятна сграда са разпускали членовете на БКП, но с времето тя е била изоставена. Курортът пустее, но пък тук е издигнат този невероятен масивен хотел, в който са били вложени огромни средства. Изглежда, че в съседния град Белица всеки е свързан по някакъв начин с тази сграда. По-възрастните хора ми разказват как някога тук са танцували в дискотеката, много хора са работили в тази сграда. Те наистина се гордеят с това място и се радват, че някой иска нещо да направи за него, вместо просто да го оставим да се руши" обяснява Матиас.

Хотелският комплекс в Семково ще бъде превърнат в център за дистанционна работа и забавления

Идеята е изоставеният хотел да се превърне в модерна сграда с 200 отделни студиа и с 8 хил. кв. м. споделени площи в сърцето на Рила. Мечтата на организаторите е проектът им да събуди за нов живот позабравения курорт. Хора от цял свят ще идват тук, за да съчетават работата със зимни спортове, планинско колело, преходи в планината и всякакви активности сред природата.

Но най-вълнуващият аспекти на проекта е, че той ще бъде управляван от общността, собствениците ще са част от една модерна кооперативна структура:

Матиас Цайтлер

"Най-важното в нашия проект е общността. Бих могъл просто да закупя тази сграда, да я реновирам и да я отворя, но така никой няма да дойде, защото Семково не е позната дестинация. Това, което искам е да имаме 200 съсобственици – хора, които заедно да инвестират в сградата, като закупят апартамент. Те ще са притежатели на дял от тази кооперация. Това  означава, че ще имаме 200 души, които ще са заинтересовани да популяризират и да вдъхнат енергия в новото пространство. Те периодически ще обитават апартаментите си, но през останалото време, ще ги отдават под наем и така ще получават доходи от наемите, но също и печалби, когато бизнесът се разрасне" – казва Матиас.

Сградата е строена с голям размах по време на соца

За по-малко от месец проектът е спечелил интереса на повече от 125 души, които обмислят да закупят апартамент и да станат част от идеята. Много поддръжници вече са внесли депозит, за да придвижат проекта напред, научаваме от организаторите. Карли Линдзи от Великобритания също обмисля тази възможност:

Според Карли Линдзи проектът е подплатен от сериозна визия

"Прекарах много време в Банско и съм част от коуъркинг общността на града. В момента живея в столицата София, но ми се иска да купя собственост, затова съм тук (Семково  – бел.ред.). Мисля, че този проект е приказно смел и е подплатен от сериозна визия. Идеята, че 200 души от различни култури и произход, могат да се опитат като един екип да изградят нещо заедно, е вдъхновяваща. Това означава, че трябва да притежаваш умения да управляваш един мащабен проект и да станеш част от нещо голямо."

Вижте още

Снимки: Венета Николова, “Coliving Semkovo”

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Следпандемично: небивал интерес към екзотичните дестинации и круизните пътувания у нас

Раздвижване в туристическия сектор отбелязват туроператорите. Българите все повече пътуват, все по-често в чужбина и то с цел туризъм. През първия месец на годината малко повече от половин милион наши сънародници са се отправили зад граница, което..

публикувано на 28.03.23 в 12:07

Пристигнаха първите туристи за сезона по Южното Черноморие

С редовен полет от Варшава пристигнаха първите 173-ма чуждестранни туристи по Южното Черноморие. Те бяха посрещнати по традиция с воден салют и официална церемония на бургаското летище. Сезонът на летище Бургас за първи път започва толкова рано. От 6..

публикувано на 26.03.23 в 12:43
Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил“

Дестинация Дряново – встрани от клишето на масовия туризъм

Дряново не е сред най-популярните ни туристически дестинации – за радост на хората, които търсят автентични преживявания, далеч от тълпите и клишетата на консумативното общество. Старопланинското градче предлага уют, спокойствие и най-вече – разходка..

публикувано на 24.03.23 в 12:00