Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сдружението на чехите и словаците у нас отбеляза 130 години от своето основаване

През XIX век в България се заселва мощна колония на чехи и словаци, водени от чувството за славянско единство

Чешкият дом им в центъра на София се събужда за нов живот

4
Пред чехословашкия клуб в София, 1964 г. Снимка: Чехословашки клуб „Т.Г. Масарик“

Първата организация на чехи и словаци в България е със 130-годишна история. Според исторически сведения през 80-те години на XIX век в София вече има около 100 чехи. Но по това време те още нямат своя организация, а сбирките им се провеждат в бирената фабрика на братята Прошек. Чехите и словаците активно участват в новосъздадения в края на века столичен клуб "Славянска беседа“. А през ноември 1892 г. общността основава своето Читателско-забавно сдружение "Чех“.

Започват да се доставят чешки списания, книги, създават се музикални, драматични и певчески кръжоци, обсъжда се и необходимостта от чешко училище в София.


Разделянето на Чехословакия на две отделни държави през 1993 г. не разцепва земляческата общност в България. Сдружението продължава да функционира като общ чехословашки клуб. Съвременен наследник на сдружение "Чех” е Чехословашкия клуб "Т. Г. Масарик“. Днес той наброява 209 члена, повечето наследници на чехи и словаци, заселили се в България. Това са хора с различни професии, но всички са високо образовани и с авторитет в обществото ни.

Изложба „От историята на Чехословашкия клуб в България”

Във връзка със 130-ата годишнина от създаването на организацията на чехи и словаци в България, в края на миналата година беше подредена документална изложба, проследяваща знакови събития от историята на клуба. Тя беше организирана с подкрепата на Министерството на външните работи на Чешката република, а домакин беше Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.

"Чехословашкия клуб на практика е един от най- старите клубове на чехи и словаци, живеещи по света” – посочва председателят му инж. Емил Тодоров:

"Първите чехи и словаци идват в България през XIX в., защото след Освобождението младата държава има нужда от квалифицирани и обучени в елитни европейски висши училища кадри. Водени от славянското чувство, което по това време е много силно развито, в България пристигат много учени, инженери, промишленици, земеделци. У нас те създават мощна колония. Възниква нужда те да се сдружават помежду си, да поддържат своите културни навици, традиции. По този повод през 1892 г. 10 души създават организацията "Чех”. Тогава се събира група от водещи личности и решават, че трябва да имат свое седалище. За целта всеки дарява средства според възможностите си. Закупена е сграда и през 1925 г., след реконструкция е открит тогавашният "Народний дом”.

Тържествено откриване на Чехословашкия народен дом (25.10.1925 г.)

Сградата е дело на австрийски архитект, до днес е запазила автентичния си вид, единствено е коригиран третият етаж, тъй като по време на бомбардировките над София той силно е пострадал. На първия етаж е направен ресторант, а на втория и в момента съществува киносалон. Там се е помещавало и училището до 1948 г. Имало е театрален и певчески кръжок. А интересен факт е, че от тук води началото си третият по ред на възникване в света куклен театър, след тези в Чикаго и в Белград. Годината е 1943-та, когато тъкмо в Чешкия дом вдига завеса първият куклен театър в София.”

Сградата на Чешкия дом в столицата, която софиянци познават като място с хубав ресторант и разнообразна чешка бира, става вдъхновение на една млада българка, завърнала се наскоро от чужбина. Божана Кацарова буквално преобразява до неузнаваемост запуснатата зала за тържества в Чехословашкия дом в София:

"Идеята за Чешкия клуб се роди у мен точно миналата година - тъкмо се прибирах от САЩ и всичко тук беше замръзнало и неприятно – разказва ни Божана. – Тогава видях, че залата на третия етаж на ул. "Кракра" се дава под наем. Знаех, че в София липсва място за клуб по интереси, който да не е просто ресторант или бар, а където хората да могат да се събират, да обменят общи мисли, да се запознават с нови хора и то в обстановка, която да ти създава усещането, че все едно не си в една сива държава. С реверанс към чешкия клуб, който ни даде залата, решихме да запазим старото ѝ име "Клубовна“. Променихме само интериора, но името си остана същото. Мисля, че не съм сбъркала, защото "клубовна” се римува с „любовна” и това много ми харесва. Сега, покрай празниците, имахме много заявени частни и корпоративни събирания. Отделно стартираме клуб за обучение на диджеи. Ще има и кулинарни курсове, които ще водя аз и един майстор сладкар с висока квалификация. Разбира се, всеки ден хората могат да дойдат и да видят какво сме приготвили, да пият по нещо и да се завъртят в нашата клубна атмосфера.”
Чешкият дом на ул. Кракра в София в началото на 20 век
Снимки: Чехословашки клуб "Т. Г. Масарик", Гергана Манчева

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Открит е старобългарски надпис от времето на цар Симеон

Кирилски надпис от времето на цар Симеон Велики е открит в крепостта "Балък дере" край ивайловградското с. Хухла, съобщи екипът на археолога от Националния исторически музей Ивайло Кънев. Надписът е молитва върху оловна пластина амулет. От едната страна..

публикувано на 29.03.23 в 10:20
Злато от Варненския халколитен некропол

Български находки ще блестят сред международна изложба в Чикаго

В The Field Museum в Чикаго ще бъде открита на 31 март първата по рода си международна изложба, проследяваща развитието на някои от най-ранните земеделски общности в Югоизточна Европа до появата на племенни кралства и монархии, съобщиха от..

публикувано на 29.03.23 в 08:58
Снимка: Посолство на България в Ирландия

Поставиха паметна плоча в родния град на Джеймс Баучер

Паметна плоча на журналиста Джеймс Баучер* беше открита в родния му град Бръф, окръг Лимерик, Ирландия. Монументът е поставен по инициатива на българското посолство в Дъблин. Черната гранитна плоча с портрета на Баучер е разположена на фасадата на..

обновено на 28.03.23 в 18:02