Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

 Войната в Украйна

Украйна възприе като “лицемерие” призива на Путин за коледно примирие 

Снимка: БГНЕС

Владимир Путин нареди да бъде прекратен огънят по линията на бойното съприкосновение в Украйна от 12,00 ч. днес до 24,00 ч. на 7 януари, съобщиха от военното ведомство на Русия, цитирано от ТАСС. “Тъй като в районите на бойните действия живеят много православни граждани, призоваваме украинската страна да им даде възможност да присъстват на службите на Бъдни вечер и на Рождество Христово”, се казва в подписания от него документ.

Във вечерното си обръщение Володимир Зеленски заяви: “Искат да използват Рождество като прикритие, за да спрат за малко движението на момчетата ни в Донбас и да докарат по-близо до нашите позиции техника, боеприпаси и мобилизирани военни. Това ще доведе до поредното увеличение на загубите. Целият свят знае, че Кремъл използва паузите във войната, за да я продължи с нова сила.” Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, определи като “лицемерие” и “пропаганден жест” обявеното прекратяване на огъня по случай православната Коледа и обвини Москва, че иска да спечели време, предаде Ройтерс. “Русия трябва да напусне окупираните територии и само тогава ще има временно примирие”, изтъкна той в Туитър. “Путин беше готов да бомбардира болници, детски градини и църкви на 25 декември и на Нова година”, коментира, на свой ред, Джо Байдън заповедта и предположи, че руският президент се опитва да поеме глътка въздух за своите военни действия.


Семейство с 12-годишен син загина в град Берислав в Херсонска област от руски снаряд, съобщи Ройтерс. “Хората са се подготвяли да празнуват Коледа заедно, но циничен удар от руснаците ги е убил в собствения им дом”, написа в Телеграм Кирило Тимошенко, зам.-ръководител на президентската канцелария. Атаката идва след призива за коледно примирие от московския патриарх Кирил.

Германия ще последва САЩ и ще предостави система за противоракетна отбрана Patriot на Украйна, заявиха германският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън в съвместно изявление. Съединените щати подготвят нова военна помощ за Киев на стойност 2,85 млрд. долара - най-голямата пратка с военно оборудване досега, аФранция ще изпрати на Киев леки бойни бронирани машини.В телефонен разговор Володимир Зеленски благодари на Еманюел Макрон за обещаната подкрепа, подчертавайки, че тя показва необходимостта и други страни да предоставят по-тежки оръжия, за да бъде слоен край на руската агресия още през тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05