Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

 Войната в Украйна

Украйна възприе като “лицемерие” призива на Путин за коледно примирие 

Снимка: БГНЕС

Владимир Путин нареди да бъде прекратен огънят по линията на бойното съприкосновение в Украйна от 12,00 ч. днес до 24,00 ч. на 7 януари, съобщиха от военното ведомство на Русия, цитирано от ТАСС. “Тъй като в районите на бойните действия живеят много православни граждани, призоваваме украинската страна да им даде възможност да присъстват на службите на Бъдни вечер и на Рождество Христово”, се казва в подписания от него документ.

Във вечерното си обръщение Володимир Зеленски заяви: “Искат да използват Рождество като прикритие, за да спрат за малко движението на момчетата ни в Донбас и да докарат по-близо до нашите позиции техника, боеприпаси и мобилизирани военни. Това ще доведе до поредното увеличение на загубите. Целият свят знае, че Кремъл използва паузите във войната, за да я продължи с нова сила.” Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, определи като “лицемерие” и “пропаганден жест” обявеното прекратяване на огъня по случай православната Коледа и обвини Москва, че иска да спечели време, предаде Ройтерс. “Русия трябва да напусне окупираните територии и само тогава ще има временно примирие”, изтъкна той в Туитър. “Путин беше готов да бомбардира болници, детски градини и църкви на 25 декември и на Нова година”, коментира, на свой ред, Джо Байдън заповедта и предположи, че руският президент се опитва да поеме глътка въздух за своите военни действия.


Семейство с 12-годишен син загина в град Берислав в Херсонска област от руски снаряд, съобщи Ройтерс. “Хората са се подготвяли да празнуват Коледа заедно, но циничен удар от руснаците ги е убил в собствения им дом”, написа в Телеграм Кирило Тимошенко, зам.-ръководител на президентската канцелария. Атаката идва след призива за коледно примирие от московския патриарх Кирил.

Германия ще последва САЩ и ще предостави система за противоракетна отбрана Patriot на Украйна, заявиха германският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън в съвместно изявление. Съединените щати подготвят нова военна помощ за Киев на стойност 2,85 млрд. долара - най-голямата пратка с военно оборудване досега, аФранция ще изпрати на Киев леки бойни бронирани машини.В телефонен разговор Володимир Зеленски благодари на Еманюел Макрон за обещаната подкрепа, подчертавайки, че тя показва необходимостта и други страни да предоставят по-тежки оръжия, за да бъде слоен край на руската агресия още през тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 юли 2024 г.

В „България днес“ на 23 юли продължаваме темата за XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която днес и в сряда се провежда в Югозападния университет в Благоевград. При откриването на..

публикувано на 23.07.24 в 19:00

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46