Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Сурва" идва на гости на софиянци 

2
Снимка: БГНЕС

За втора поредна година, над 200 сурвакари, майстори на маски и фолклорен танцов ансамбъл "Хоро" ще представят в Борисова градина в София фестивала „Сурва“. Гостуването на „Сурва“ в София е част от Календара на културните събития на Столична община. 

Кукерското дефиле започва в 12 ч., в неделя 8 януари, от езерото "Ариана" и ще продължи до специално изградената сцена на открито в Борисовата градина. Във фестивала ще участват сурвакарска група при Народно читалище “Крюгер Николов - 1922 г.“, село Пещера, община Земен; сурвакарска група при Народно читалище „Христо Ботев - 1928 г.“, село Копаница, община Радомир; сурвакарска група село Светля, община Ковачевци; сурвакарска група при Народно читалище "Пробуда - 1935 г." от квартал "Бела вода" - Перник; сурвакарска група от село Садовик, община Брезник; сурвакарска група село Кошарево, община Брезник и фолклорен танцов ансамбъл "Хоро" към Общински младежки дом – Перник.

Маскарадната обредност  се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села, а Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история. Той е и най-големият маскараден форум на Балканите, който се организира от Община Перник от 1966 г. През 2015 г. народният празник „Сурва” е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. 

По при гостуването на кукерите в София ще бъде представена и кулинарна изложба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

120 години студентски празник в България

"Най-хубавото нещо в студентския живот на един млад човек е отбелязването на 8 декември" – казва председателят на Национално представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. След времето на изолация и противоепидемични мерки,..

публикувано на 08.12.23 в 11:00

Злато, сребро и коприна – българка съживи старите технологии в изготвянето на кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е носител на приза "Живо човешко съкровище" на Юнеско за 2021 г. за проект, свързан с изработване на старинната кюстендилска носия,наречена сая. Преди време, българката се завръща от чужбина в родния си Своге и започва да търси..

публикувано на 07.12.23 в 11:10

Кюстендил възражда местна коледна традиция

Приказната Коледа на Кюстендил започва на 2 декември със запалването на светлините на елхата градския площад "Велбъжд". Празнична украса ще грейне и на още няколко от най-оживените места по централната част на града. Коледно градче в центъра на..

публикувано на 02.12.23 в 08:15