Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Mario Stantchev New Bulgarian Trio с концерт в Лионската опера

Снимка: БГНЕС - архив

Музиката от Monk and More – авторския проект на известния джаз пианист и композитор Марио Станчев, ще звучи на 10 януари, в едно от концертните пространства на Лионската опера. Представя я Mario Stantchev New Bulgarian Trio, в което са Марио Станчев, Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас). 

Проектът, в който Марио Станчев отдава почит на неповторимия американски джазмен Телониъс Монк, преплитайки негови и свои музикални идеи, е познат на българската публика от 2020 г., когато беше записан в Първо студио на БНР. Беше представен и в Пловдив, а филмът, заснет по време на концерта в Bee Bop Cafe, вече може да бъде видян в социалните мрежи. 

Програмата е с общ „сценарий“, има една свързваща линия между пиесите на Монк и моите - пояснява Марио Станчев в едно интервю за Радио България, което можете да прочетете на сайта ни. А за предстоящия концерт нашият сънародник, който от десетилетия живее и твори във Франция, споделя: "Много съм щастлив, че ще имаме възможност да представим музиката си в Лионската опера. Концертите, които се организират там, са посветени на нестандартните клавирни проекти. Винаги се радвам и когато свиря с българските си колеги, които са страхотни музиканти и приятели".

Ето и една от пиесите, която ще чуе публиката в Лион - Blue Monk, изпълняват Марио Станчев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов.

Още от категорията

Орлин Горанов и Християна Лоизу – „Когато Бог...“

"Когато Бог те води за ръката, обречен на успех е твоя път… И немечтана – сбъдва се мечтата…И неоткрит – откриваш своя връх… " Това е посланието на песента "Когато Бог…". Историята на създаването ѝ е започнала с едно телефонно обаждане от..

публикувано на 17.04.23 в 08:30

"Надгробное ридание" (Опело Христово) – похвални погребални песни на Разпети петък

На богослуженията в православните храмове на България има едно песнопение, което се изпълнява само веднъж в годината. Единствено на Разпети петък в църквите звучи "Надгробное ридание", познато и като "Опело Христово". Това е богослужение, свързано с..

публикувано на 14.04.23 в 04:55

На Велика сряда митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“

На Велика сряда Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ - едно от най-емблематичните произведения на Джоакино Росини, на сцената на Държавна опера - Стара Загора. Римо-католическият химн „Stabat Mater” е създаден върху текста на..

публикувано на 12.04.23 в 07:05