Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският образователен и културен център във Вашингтон отбеляза 20-годишен юбилей

4
Снимка: личен архив

Центърът "Св. Климент Охридски" е създаден на 8 януари 2002 година във Вашингтон. Двадесет години по-късно училището е едно от най-големите български училища в района. 


От 2007 г. е член на Асоциацията на българските училища в чужбина, а през 2011-2012 г. училището официално е лицензирано от MOН и преименувано на Български образователен и културен център. През 2015-2016 учебна година към културния център на организацията започват и програмите по изкуства за различни възрастови групи – изобразителни, театрални и танцови изкуства. 


Днес в БОКЦ "Св. Климент Охридски" се обучават над 130 деца, като центърът си сътрудничи с множество образователни институции и културни организации от района – български център "Зора" в Ричмънд, българско училище "Дора Габе" в Балтимор; и от България – ДЕО към Софийски университет "Св. Климент Охридски", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", основно училище "Кочо Честеменски", гр. Пловдив, Регионален исторически музей "Стою Шишков", гр. Смолян и др.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37