Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януари е "Сурва“ в Перник

С огньове и маскарадни игри в Пернишко посрещнаха старата Нова година

6
Снимка: Община Перник

„Януари е Сурва“ за жителите на Перник и околните села. Всяка година в последната събота и неделя на месеца (с изключение на пандемичните 2020 и 2021 г.) градът домакинства Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Преди това, още на 13 януари, стотици пернишки сурвакари спазват традицията и излизат маскирани, за да изпълнят обичая, който от 2015 година е част от листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.


Празнуването на „Сурва“ започва със запалване на ритуалния огън, след което започват и сурвакарските игри. Пищен е празникът в селата Люлин, Лесковец, Черна гора, Кралев дол, Мещица, Дивотино, Ярджиловци, Драгичево, в град Батановци и в самия Перник. 

Всяко село има свои отличителни черти в маскирането. Всяко село се готви и по различен начин за проявите по посрещането на старата Нова година, но навсякъде отрупани трапези посрещнат сурвакари и гости. Всеки дом е отворен, за да влезе доброто и здравето в него – казват перничани.


Прочетете и чуйте още за пернишките традиции по „Сурва“ от материала на Светлана Димитрова „Звънът на Сурва пречиства и възражда“ от златната колекция на „Радио България“. 


Чуйте и предаването ни „България днес“, където също разказваме за обичая в Пернишко.

Снимки: Фейсбук/Община Перник

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30