Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много българи в ЕС има в Германия, Испания и Италия

Снимка: Pixabay

Най-многобройната българска общност в Европейския съюз, която се състои от 410 885 души, живее в Германия, съобщава БГНЕС. Следват сънародниците ни в Испания – според официалните данни те наброяват 118 120 души, а неофициалната статистика ги определя двойно повече (215 хиляди души). На трето и четвърто място са Италия и Франция съответно с 90 хиляди и 60-80 хиляди българи. Големи български диаспори традиционно има също в Гърция, Чехия и Австрия.

Извън ЕС на Стария континент големи групи българи са се установили в Турция – 600-700 хиляди души, и във Великобритания – 389 270 души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Тържествен водосвет на бойните знамена ще се състои в София по случай Деня на храбростта

В Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на столичния площад “Св. Александър..

публикувано на 06.05.24 в 06:00

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46