Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български домашен робот помага за рехабилитация след тежки травми

Снимки: karollknowledge.bg, re4life.eu

Българин създаде домашен робот, който ще помага на пациенти след инсулт или злополуки. Изобретението е дело на инж. Петко Стоев, докторант в секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН. Докторантът е основател и на стартъп компания с предмет на дейност създаване и генериране на високотехнологични кибер-физични решения и продукти, подобряващи качеството на живота на хората. Наскоро заради авангардното си изобретение, младият учен спечели наградата "Предприемач в науката" на фондация "Карол Знание".


Детската мечта на Петко Стоев е да бъде инженер по роботика, като създава продукти, които решават различни по естество проблеми. А идеята да разработи роботизирана ръка идва, след като негов близък приятел преживява тежък инцидент и има нужда от възстановителни процедури.

Роботът представлява екзоскелет – устройство, което се поставя на пациента и му помага да се възстанови на база раздвижвания и рехабилитационни процедури. Роботизираната ръка извършва пълния набор от естествени за ръцете движения, като дава възможност за осъществяване на рехабилитация от дистанция. Какви са предимствата на новата българска кибер-разработка, научаваме от самия Петко Стоев в разговор с Александър Райчев от програма „Христо Ботев“ на БНР:

"Най-важната иновация е, че посредством този робот, пациентите и хората, които имат нужда от рехабилитация, било то след инсулт или след тежки злополуки със счупване на крайниците, ще могат да се възстановяват пълноценно в домашни условия или в условия, които са комфортни на тях, във време, което за тях е удобно, – казва Стоев. – Това е рехабилитация на всяко място по всяко време. Когато отдадат този робот на пациента за домашно ползване, лекарите ще могат автономно, посредством компютър,  да задават параметрите на управляващите програми и чрез тази дистанционна връзка, пациентите да се рехабилитират у дома."

Българското изобретение ще облекчи и процеса, свързан с постоянното наблюдение на пациента от медицинското лице. Системата ще записва данни от проведените процедури и ще изпраща отчети за напредъка на всеки пациент. И още едно предимство – един лекар ще може дистанционно да управлява едновременно пет-шест робота, вместо мануално да оперира върху един пациент, и ще може да ги следи в реално време.

"Така за единица време, вместо да третира и възстановява един пациент, лекарското лице ще може да възстановява множество пациенти. Нашият робот дава решение на въпроси като ограниченост на капацитета на болничните клиники, премахва проблема с графиците и с възможностите  на кабинета" – казва инж. Петко Стоев.

Кибер разработката е била съпътствана от анкета сред медицински експерти в страната, като над 90% от тях са дали позитивен отзив, че това ще улесни работата им и ще намали риска от поява на професионални заболявания сред рехабилитаторите, каза Стоев. Младият изобретател допълва, че в момента тече процес на патентоване и сертифициране на разработката. Роботът вече се внедрява за клинично тестване и е преминал през валидация в лаборатория.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова /по интервю на Александър Райчев от програма „Христо Ботев“ на БНР/

Снимки: karollknowledge.bg, re4life.eu


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

България днес – 20 март 2023 г.

Посрещаме пролетта в "България днес" и честваме Международния ден на франкофонията.Затова в програмата ни на 20 март ви предлагаме интервю с директора на Френския институт в София, изпълнения на "Оренда" - един малък български хор в Париж, и ви срещаме с..

публикувано на 20.03.23 в 19:00

Във вторник ще е облачно с валежи на запад

Във вторник  минималните температури в България ще са от 4 до 9°. В София ще е 4°. През деня облачността ще е значителна и след обяд на запад ще завали. Максималните температури ще се от 15 до 20°, в столицата ще е 17°. По Черноморието  ще е..

публикувано на 20.03.23 в 18:15

Няма починали с Covid през денонощето

31 са новозаразените с Covid в страната за последните 24 часа. Случаите намаляват с 29 спрямо ден по-рано. Над 58% от новоинфектираните не са ваксинирани. Положителни са 6% от направените 517  теста, при 7,2 % на показателя в неделя, сочи порталът..

публикувано на 20.03.23 в 08:56