Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български домашен робот помага за рехабилитация след тежки травми

Снимки: karollknowledge.bg, re4life.eu

Българин създаде домашен робот, който ще помага на пациенти след инсулт или злополуки. Изобретението е дело на инж. Петко Стоев, докторант в секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН. Докторантът е основател и на стартъп компания с предмет на дейност създаване и генериране на високотехнологични кибер-физични решения и продукти, подобряващи качеството на живота на хората. Наскоро заради авангардното си изобретение, младият учен спечели наградата "Предприемач в науката" на фондация "Карол Знание".


Детската мечта на Петко Стоев е да бъде инженер по роботика, като създава продукти, които решават различни по естество проблеми. А идеята да разработи роботизирана ръка идва, след като негов близък приятел преживява тежък инцидент и има нужда от възстановителни процедури.

Роботът представлява екзоскелет – устройство, което се поставя на пациента и му помага да се възстанови на база раздвижвания и рехабилитационни процедури. Роботизираната ръка извършва пълния набор от естествени за ръцете движения, като дава възможност за осъществяване на рехабилитация от дистанция. Какви са предимствата на новата българска кибер-разработка, научаваме от самия Петко Стоев в разговор с Александър Райчев от програма „Христо Ботев“ на БНР:

"Най-важната иновация е, че посредством този робот, пациентите и хората, които имат нужда от рехабилитация, било то след инсулт или след тежки злополуки със счупване на крайниците, ще могат да се възстановяват пълноценно в домашни условия или в условия, които са комфортни на тях, във време, което за тях е удобно, – казва Стоев. – Това е рехабилитация на всяко място по всяко време. Когато отдадат този робот на пациента за домашно ползване, лекарите ще могат автономно, посредством компютър,  да задават параметрите на управляващите програми и чрез тази дистанционна връзка, пациентите да се рехабилитират у дома."

Българското изобретение ще облекчи и процеса, свързан с постоянното наблюдение на пациента от медицинското лице. Системата ще записва данни от проведените процедури и ще изпраща отчети за напредъка на всеки пациент. И още едно предимство – един лекар ще може дистанционно да управлява едновременно пет-шест робота, вместо мануално да оперира върху един пациент, и ще може да ги следи в реално време.

"Така за единица време, вместо да третира и възстановява един пациент, лекарското лице ще може да възстановява множество пациенти. Нашият робот дава решение на въпроси като ограниченост на капацитета на болничните клиники, премахва проблема с графиците и с възможностите  на кабинета" – казва инж. Петко Стоев.

Кибер разработката е била съпътствана от анкета сред медицински експерти в страната, като над 90% от тях са дали позитивен отзив, че това ще улесни работата им и ще намали риска от поява на професионални заболявания сред рехабилитаторите, каза Стоев. Младият изобретател допълва, че в момента тече процес на патентоване и сертифициране на разработката. Роботът вече се внедрява за клинично тестване и е преминал през валидация в лаборатория.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова /по интервю на Александър Райчев от програма „Христо Ботев“ на БНР/

Снимки: karollknowledge.bg, re4life.eu


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вторник до обяд – слънце, после ще се заоблачава и превалява

Във вторник , 28 май, минималните температури в страната ще са между 10 и 12°, в София 10°. След обяд се очаква заоблачаване. Ще има кратки валежи с гръмотевици, възможни са градушки. Максималните температури ще са от 20 до 25°, в столицата 20°...

публикувано на 27.05.24 в 19:45

България днес - 27 май 2024 г.

В последния майски понеделник за тази година „България днес“ носи отзвука от честванията на нашата култура и просвета по света. Ще бъдем в Канада, за да усетим гордостта от прокламацията на Деня на българското културно наследство в Британска..

публикувано на 27.05.24 в 19:00

Президентът: Политиците, които искат ескалация, да декларират, че ако се наложи, ще воюват за България

"Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка. Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за..

публикувано на 27.05.24 в 16:37