Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Георги Събев настоява за мерки в подкрепа на земеделието

Снимка: mzh.government.bg

По време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, заместник-министърът на земеделието Георги Събев настоя за временни извънредни мерки в подкрепа на земеделските стопани, засегнати от пазарните смущения. 

Събев изтъкна, че животновъдният сектор е силно засегнат, заради високите разходи се наблюдават затруднения и намаляващо производство в сектора на млякото и млечните продукти. Той подчерта, че при липсата на подходяща подкрепа и продължаваща непредвидимост на пазара стопаните могат да бъдат принудени да ликвидират стадата си. В тази връзка, трябва да се вземе под особено внимание гарантирането на продоволствената сигурност на населението и реалната възможност за допълнително оскъпяване на произвежданата продукция съгласно Директивата за емисиите в промишлеността. 


На заседанието бе засегната и темата за етикетирането на смеси от мед и преразглеждане на Директива 2001/110/ЕО на Съвета относно меда. Георги Събев обясни, че ясното обозначаване на държавите на произход ще бъде гаранция за качество и безопасност на пчелния продукт. По отношение на въпросите, свързани с биоинономиката, зам.-министър Събев посочи, че България продължава активно да насърчава биопроизводството, оползотворяването на остатъците от първичното селскостопанско производство, преработвателната промишленост, както и използването на енергията от ВЕИ.

Снимки: mzh.government.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52