Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Депутатите обявиха Гладомора в Украйна за геноцид

Мемориал на Гладомора в Киев
Снимка: архив

Със 134 гласа "за", 26 – "против" и без "въздържал се" Народното събрание обяви Големия глад – Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители. Съгласно решението всяка последна събота на ноември ще бъде отбелязван Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна. Парламентът приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, предаде БТА.

По различни данни през онзи период от глад загиват 7-8 милиона души, от тях 3-3,5 милиона в Украйна, 2 милиона – в Казахстан и Киргизия, и 2-2,5 милиона – в Руската Федерация.

БНР подкасти:

Още от категорията

Пламен Димитров

Синдикатите очакват гнева на хората да се отрази с наказателен вот на изборите на 2 април

Стряскащ, но и почувстван от всяко българско домакинство е фактът, че за изминалите две години официалната сумарна инфлация в България е над 28%. В тази връзка от синдиката настояват всички, чиито заплати зависят от правителството, да бъдат..

публикувано на 28.03.23 в 11:05
Снимка: Посолство на България в Ирландия

Поставиха паметна плоча в родния град на Джеймс Баучер

Паметна плоча на журналиста Джеймс Баучер беше открита в родния му град Бръф, окръг Лимерик, Ирландия. Монументът е поставен по инициатива на българското посолство в Дъблин. Черната гранитна плоча с портрета на Баучер е разположена на фасадата на..

публикувано на 28.03.23 в 10:03

Поривите на вятъра в страната ще достигнат до 90 км в час

Поради силния вятър и паднали дървета беше спряно движението на влаковете в междугарието Пловдив – Филипово. Движението е пренасочено през жп гара Скутаре. Има нарушения в графика на движение на влаковете, съобщиха от Националната компания..

публикувано на 28.03.23 в 09:41