Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватбите в Седмицата на брака са намалели спрямо предходната година

Снимка: БГНЕС

В Седмицата на брака (7-14 февруари) в София са едва 19, докато миналата година те са били 54, съобщи БТА. Въпреки това от 1 януари до 14 февруари 2023 г. са сключени общо 271 брака, а от началото на 2022 г. до днес те са общо 256.

Седмицата на брака в България е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно в 29 страни по света. Целта е да насърчава младите хора да изграждат здрави и хармонични взаимоотношения, основани на традиционните семейни ценности.

По данни на Евростат, браковете в България в края на 2019 г. са се увеличили с 37 %, в сравнение с 2013 г., когато страната ни е на последно място по този критерий в ЕС. Делът на разводите остава постоянен, като над една трета от сключените бракове у нас се разтрогват. По думите на Михаела Джоргова, психолог и координатор на българския екип на Седмицата на брака, младите хора отлагат сключването на брак, възрастовата граница расте с всяка следваща година и двойките се женят все по-късно. Според психоложката, несигурността, пандемията от Covid-19, инфлацията, а също и войната в Украйна допълнително влияят на решенията за брак.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05