Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години БТА информира България и света

Снимка: Facebook/BulgarianNewsAgency

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция – БТА. Написан е в София на ръка, лично от първия директор Оскар Искандер, който e доктор по философия, редактор и издател. Бюлетинът включва 7 новини – за здравословното състояние на княгиня Клементина, която е във Виена, за покушението срещу гръцкия крал Георгиос Първи и за ратификацията на търговски договор между Румъния и Турция. Бюлетинът завършва с борсовите цени на житото, царевицата и овеса от Виена, Будапеща и Марсилия. В бр. 36 на "Държавен вестник" в раздел "Телеграми" от 17 февруари 1898 г. са публикувани първите три информации.

БТА, която е била пряко подчинена на външно министерство "умолява всичките редакции на вестници в княжеството, които публикуват нейните телеграми, да ги озаглавят всяка така: "Телеграми на Българската телеграфна агенция", за да се знае тяхното произхождение".

В наши дни БТА има 25 пресклуба в страната и пет в чужбина, а от 2005 г. насам организира световни срещи на българските медии по света с участието на журналисти от България и българските общности зад граница. От средата на 2021 г. агенцията поставя началото на програма в подкрепа на науката и образованието в България, в партньорство с водещи университети и училища.

Годишнината от създаването на Българската телеграфна агенция ще бъде отбелязана с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков. Сред гостите са президентът на Световния съвет на новинарските агенции и главен изпълнителен директор на британската „Прес асосиейшън медиа груп“ Клайв Маршал, както и представители на международни организации на новинарски агенции, в които БТА членува.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56