Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от гибелта на Апостола на свободата

Историкът Николай Иванов: Гробът на Левски повече няма да се поругава

Снимка: архив

Навръх 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, в центъра на София тържествено ще бъде поставен паметен знак плоча, изработена от търновския скулптор Иван Сираков. Очаква се той да сложи точка по въпроса с неизвестните относно вечния дом на Апостола. След дългогодишни проучвания на спомени на свидетели и архиви на Националния военноисторически музей, изследователят Николай Иванов стига до заключението, че гробът на Дякона се намира до сградата на Министерството на земеделието на ул. "Дамян Груев" № 6. Мястото е определено с помощта на сложни съвременни методи за измерване и съпоставка на исторически данни, ръчни скици на мястото от 1894 г. и днешни планове на София.


Именно там, с почетен караул, и с участието на кмета на Сухиндол Пламен Чернев и представители на Община Красно село, на 18 февруари ще бъде поставена паметната плоча. В събитието ще се включат и сънародници от Лондон, които подкрепят инициативата.

Търсенето на тленните останки на Васил Левски започва още след Освобождението през 1878 г., но без успех. Историци, археолози и дори ясновидци спорят за местонахождението му, но и до момента не е известно точно къде е положен най-видният ни борец за свобода. Раждат се най-различни теории и хипотези.

„Залавянето на Васил Левски“ – картина от художника Никола Кожухаров

                                                                     Обесването

От биографиите на Левски е известно, че тялото му е свалено от бесилото (тогава в покрайнините, а днес в центъра на София) и хвърлено в плитък трап недалеч от мястото, който обаче на следващия ден се оказва празен.                                                             

                                                             "Позорните гробища"

Една от най-разпространените версии гласи, че Васил Левски е положен в т. нар."позорни гробища", където са погребвани екзекутираните престъпници (днес – градинката пред Софийската математическа гимназия), след като тялото му не е прибрано от Българската църковна община или неговите съратници, а по-късно пренесено на друго място. Но много изследователи, сред които и историкът Николай Иванов смятат, че тази хипотеза не е подкрепена с научни доказателства:

"Това са едни неверни твърдения, които не почиват на факти от архивите – категоричен е Николай Иванов. – Пагубен белег на нашата историческа наука през периода на Възраждането е, че тя не работи с архивни и други материали и източници, за да имат теориите доказателствената стойност."



                                              Църквата "Света Петка Самарджийска"

Според някои сведения точно тук, "отляво на олтара" в старинния храм в сърцето на града, тайно е препогребано тялото на Левски. Информацията е съобщена още през 1937 г., но остава непотвърдена до 1956 г., когато започват археологически разкопки в центъра на столицата, които да проверят тезата. На посоченото място в църквата от ХІ в. е намерен скелет на мъж, заровен в гробна яма без ковчег. Българските археолозите обаче смятат, че откритият скелет е принадлежал на византиец. Костите са описани и отнесени, което не позволява да се проведе ДНК-анализ. През 1986 г. БАН взима решение да се постави паметна плоча до църквата, но променя позицията си. На 19 февруари 2012 г. плочата е възстановена.


                                                                    Баба Ванга

Твърди се, че незрящата пророчица е посочила, че костите на Васил Левски се намират под църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" (срещу Софийската Света митрополия). Според историци, храмът е функционирал по време на османското владичество и е бил близо до мястото на бесилката. През годините са отправени запитвания за сканиране на храма, но засега разрешение не е получено.

Обновената старинна църква „Свети Николай Мирликийски-Чудотворец“

                                                        Тезата на Николай Иванов

Като духовно лице Васил Левски е погребан от двама свещеници в старите християнски гробища в покрайнините на София, до намиращия се там параклис. През август 1937 г. при изкопни работи са намерени основите на параклиса и повече от 30 гроба, в единия от които скелет и два черепа. Известно е, че в гроба на Левски е положена и отрязаната глава на революционера Георги Бенковски, която е била веществено доказателство по време на съдебния процес срещу участниците в Априлското въстание. Костите са предадени за изследване, но сградата, в която се намират, е разрушена по време на бомбардировките над София през Втората световна война. Историкът е убеден, че в земята са останали дребни костици, които ще потвърдят намирането на истинския гроб на Апостола.

"Това е повратна точка в историческите изследвания за Васил Левски – казва Николай Иванов. – Ние възстановяваме историческата истина след 150 години, това е съдбовен момент за българската нация. Гробът на Левски ще бъде ограден и повече няма да се поругава. И най-вече ще изпълним неговото предсмъртно желание, което гласи: "Ако ме обесят, поне ще ми остане гробът в България и всякой ще го знае."

Снимки: БГНЕС, mitropolia-sofia.org, архив, личен архив


Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27