Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на Апостола – 5 туристически забележителности, свързани с живота и делото му

Снимка: bulgariatravel.org

Няма по-безспорна и вдъхновяваща личност за нас, българите, от Апостола на свободата Васил Левски. 150-годишнината от трагичната му гибел е повод да отдадем почит на тази светла българска икона, като посетим някои от най-емблематичните места, свързани с неговия живот и с революционно-просветителската му дейност. 

Национален музей „Васил Левски“

В сърцето на подбалканското градче, попадаме на малка едноетажна сграда, разположена в изпъстрен с цветя двор. Тук, на 18 юли 1837 г. е роден Васил Кунчев, получил прозвището Левски. Къщата е построена през 18 век от дядо му Кунчо Иванов и се състои от спалня, гостна, зимник, работилница и бояджийница. В годините около Освобождението обаче, сградата е изоставена и рухва. По-късно тя е възстановена, заедно с калдъръмения двор, чешмата и дувара. Днес всеки може да посети това свято място, да надникне в малките стаички с дървени долапи и трикраки столчета, където Апостолът е прекарал първите си години и да се запознае с негови оригинални снимки, лични вещи и документи.

Ловеч – задължителна спирка по следите на Левски

Това е "столицата" на изградената от него Вътрешна революционна организация. Тук Дякона прекарва най-дълго време, заедно със своите съратници, затова градът е белязан от неговото присъствие. В наши дни, туристите се отбиват в Туристическият информационен център, където се снабдяват с карта "По стъпките на Апостола".

"В Ловеч е най-големият музей на Васил Левски, с най-много негови лични вещи, както и най-големият негов паметник, висок 14 м – обяснява Станислав Стойчев от община Ловеч. – А на покрития мост има макет на града, където пък ще видите най-малкия паметник на Апостола. В църквата "Успение Богородично", точно до музея, Левски е пял в хора. Тук се намират и  къщите на български революционери Христо Цонев-Латинеца, на Мария и Никола Сиркови, където Дякона се укривал от турците."

Посетете Троянския манастир и килията – скривалище на Левски

Троянски манастир

Апостолът много често е пребивавал в светата обител, където основава единствения в България монашески революционен комитет. В наши дни на втория етаж на манастира може да разгледате музейна сбирка, посветена на българското националноосвободително движение, но не само.

"На този етаж е било скривалището на Васил Левски, тъй като оттук се е виждал целият път в далечината, така че ако е идвала потеря или някаква заплаха, са можели да реагират навреме" – казва Десислава Дочева, служител в Троянския манастир.

В дните преди залавянето му, братята монаси напразно увещавали Апостола да остане в манастира, заради усиленото му издирване от османската власт, ала Левски бил непреклонен.

Къкринското ханче, където Левски е заловен, е превърнато в музей

Къкринско ханче

На 27 декември 1872 г., след опит да пробие засадата на заптиетата, Апостола е ранен и заловен в Къкринското ханче. Оттук, окован във вериги, той е откаран с конска кола към своята гибел. По-късно ханчето било изоставено, а впоследствие е опожарено и унищожено. Но в първите десетилетия на 20-ти век родолюбиви българи го възстановяват. В двора на музея те поставят и паметна плоча, посветена на Апостола.

Вижте оригиналните вериги, в които е бил окован Дякона

Затворът-музей във Велико Търново
След залавянето му от турците, Левски е докаран в затвора на Велико Търново и е хвърлен в единична килия, където престоява четири дни. През това време е разпитван три пъти от извънреден турски съд. В наши дни затворът е превърнат в музей. Туристите могат да разгледат килията, в която е бил затворен Дякона, както и оригиналните вериги, в които е бил окован, а също и безценни предмети, свързани с революционната и просветителска дейност на най-обичания български национален герой.

Снимки: bulgariatravel.org, vlevskimuseum-bg.org, Музей „Васил Левски” – Ловеч, БГНЕС, museumvt.com

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30