Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат на Москва да приеме поражението, за да не се стига до разгром

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е извършила "престъпления срещу човечеството" по време на войната си в Украйна, заяви пред Мюнхенската конференция за сигурност вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и призова за "правосъдие", предава AFP.  В комюнике държавният секретар Антъни Блинкън увери, че "не става дума за случайни или изолирани действия", а за "всеобщо и системно нападение на Кремъл срещу гражданското население на Украйна". Той подчерта, че използвайки определението "престъпления срещу човечеството", САЩ се ангажират съответните хора от руските сили и други неназовани виновници "да понесат отговорност за своите действия" пред правосъдието.

На кулоарна среща на външните министри в Мюнхен  страните от Г-7 потвърдиха своята непоклатима подкрепа за Украйна. Френският президент Еманюел Макрон заяви пред журналисти, че иска Русия да загуби войната в Украйна, но не и да бъде разгромена. Той е убеден, че ще се стигне до дипломация и че "всички варианти без Владимир Путин в сегашната система" му "изглеждат по-лоши" от опциите с руския президент, допълва AFP.

Най-високопоставеният китайски представител по въпросите на външната политика Ван И обяви в Мюнхен, че Пекин ще представи скоро свой мирен план за уреждане на украинския конфликт. Той не даде подробности и не уточни кога ще стане това. От Мюнхен Ван И ще замине директно за Москва. Според CNN държавният секретар Блинкен е предупредил Китай, да не се опитва да предава оръжия на Русия, за продължаване на войната.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, заяви, че не му е известен китайския план, но категорично изключи пред Мюнхенската конферензия възможността страната му да отстъпи свои територии на Русия в замяна на мир, предаде DPA.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35