Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат на Москва да приеме поражението, за да не се стига до разгром

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е извършила "престъпления срещу човечеството" по време на войната си в Украйна, заяви пред Мюнхенската конференция за сигурност вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и призова за "правосъдие", предава AFP.  В комюнике държавният секретар Антъни Блинкън увери, че "не става дума за случайни или изолирани действия", а за "всеобщо и системно нападение на Кремъл срещу гражданското население на Украйна". Той подчерта, че използвайки определението "престъпления срещу човечеството", САЩ се ангажират съответните хора от руските сили и други неназовани виновници "да понесат отговорност за своите действия" пред правосъдието.

На кулоарна среща на външните министри в Мюнхен  страните от Г-7 потвърдиха своята непоклатима подкрепа за Украйна. Френският президент Еманюел Макрон заяви пред журналисти, че иска Русия да загуби войната в Украйна, но не и да бъде разгромена. Той е убеден, че ще се стигне до дипломация и че "всички варианти без Владимир Путин в сегашната система" му "изглеждат по-лоши" от опциите с руския президент, допълва AFP.

Най-високопоставеният китайски представител по въпросите на външната политика Ван И обяви в Мюнхен, че Пекин ще представи скоро свой мирен план за уреждане на украинския конфликт. Той не даде подробности и не уточни кога ще стане това. От Мюнхен Ван И ще замине директно за Москва. Според CNN държавният секретар Блинкен е предупредил Китай, да не се опитва да предава оръжия на Русия, за продължаване на войната.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, заяви, че не му е известен китайския план, но категорично изключи пред Мюнхенската конферензия възможността страната му да отстъпи свои територии на Русия в замяна на мир, предаде DPA.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 23.07.24 в 09:35

Българо-сръбски кулинарен проект популяризира "Вкусът на Стара планина"

За кулинарно вдъхновение може да служи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия. Гастрономията на Стара планина е характерна с използването на малък брой съставки, за да се създаде..

публикувано на 23.07.24 в 09:01

Според израелския посланик "Хизбула" и хутите държат 4-ма български заложници

"Хутите държат двама заложници от България. "Хамас" също държи двама заложници от България. Има стъпки, които България – както и всяка друга държава от ЕС – трябва да предприеме, за да предотврати бъдещи нападения и да се бори с терора", заяви посланикът..

публикувано на 23.07.24 в 08:57