Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Почти всички украинци в България са от разрушените източни територии на Украйна

Снимка: advokat-nikolaeva.eu

Общо 90% от украинците в България са от източните части на Украйна, където са най-големите поражения, съобщи БТА. Затова тяхното връщане там е невъзможно и всяка държава, приела украински бежанци на своя територия, трябва да положи усилия за тяхната интеграция, посочи пред агенцията Седа Кузуджу -  представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Комисариатът предвижда 19,4 млн. щатски долара за подобряване благосъстоянието на украинци в България, като голяма част от средствата ще бъдат за предоставянето на закрила, както и за осигуряването на правна помощ, регистрация на документи и др. Ще се работи и за тяхната интеграция и осигуряване на трудова заетост, което ще засили самостоятелността на бежанците от Украйна в България. За целта ще се работи и с 600 субекта от частния сектор, синдикални организации, финансови и академични институции и др., за да се насърчи, улесни и координира интегрирането на бежанците.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43