Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По случай Националния празник на България

Един от символите на Сиатъл грейва в цветовете на българското знаме

Снимка: seattlegreatwheel.com

Виенското колело в Сиатъл ще грейне в цветовете на българския трибагреник. Това ще се случи на 3 март от 17 до 21 часа американско време. Поводът е Националният празник на страната ни, а идеята се реализира със съдействието на почетния консул на България във Вашингтон Елка Русков.

Емблематичната за града атракция, открита през юни 2012 година, е наемана като декор за редица представления, тъй като разполага с впечатляваща светлинна инсталация. Именно от нея ще се очаква да сбъдне мечтата на българската общност в града и околностите му – българският трибагреник да бъде акцент в сиатълската забележителност.

Повече от три десетилетия г-жа Русков живее в Америка, но датата, на която преди 145 години България отново се появява на политическата карта на Европа, остава специална в живота на сънародничката ни.

„Лично аз, като българка, уважавам този ден, защото съм израснала с уважение към българските празници. Докато 3 март е Национален празник, аз ще използвам този ден за размисъл и почит към случилото се на тази дата.“

Почетният ни консул във Вашингтон продължава да не изневерява на дългогодишната си работа в полза на България отвъд Океана. Участва и активно съдейства за не една кауза на наши сънародници, които с право нарича съвременни будители. Една от тях е свързана с поставянето на паметник на кирилицата в Лос Анджелис.

Скулпторът Бронислав Ликоманов с макета на паметника на кирилицата

„В момента водим преговори с леярната в София за изработване на голяма част от паметника в нашата родина. Събираме все още и средствата за целта, както и уточняваме в коя част от град Лос Анджелис ще бъде поставен паметникът“ – обясни Елка Русков в интервю за Йоан Колев и Радио България.

По време на първите след пандемията консулски дни, проведени в Сиатъл на 18 и 19 февруари тази година, със съдействието на Генералното консулство на страната ни в Лос Анджелис, са обслужени 150 българи – посочи още Русков и изрази своята благодарност към всички, които са допринесли за отличната им организация.

Предизвикателство пред работата ѝ през първата половина от настоящата година, ще бъдат и предсрочните парламентарни избори на 2 април. Тъй като българите в щата Вашингтон са съсредоточени най-вече в Сиатъл и градовете наоколо, изборната секция обикновено е една, и се намира именно там. В процес на уточняване е името на човека, който ще бъде председател на секционната избирателна комисията и ще има ангажимент да проведе безпрепятствено деня на вота.

Снимки: seattlegreatwheel.com, Facebook/ Елка Русков, mfa.bg
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57