Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската медия ФАР от Цариброд празнува 7-ми рожден ден

Снимка: far.rs

Опазването на традициите, езика и културата на българското национално малцинство в Сърбия, както и създаването на мултикултурен мост между Сърбия и България вече 7 години е мисия на ФАР.  Мултимедийният портал публикува информация на български и сръбски език и стана разпознаваем като медия, отстояваща ценностите на българската общност.

"Създаден преди точно седем години – на 1 март 2016 г., ФАР измина трънлив път, осеян с предизвикателства и препятствия, но и с много медийни материали на български и сръбски език, спазвайки стандартите на професионалната журналистика без политическо влияние, сензации и таблоидизация" – посочват от от екипа на медията по повод празника си и се гордеят със създаденото във времето – интернет портал, телевизионен канал, списание за деца и юноши и Гражданско сдружение "Емблема".


"Негативната тенденция на политически натиск и заплахи не подмина и ФАР. Несправедливо и манипулирано разпределение на финансови средства в обезсмислените медийни конкурси, изнудване, омаловажаване, непрозрачност на работата на отделни местни политици и демонстрация на мощ, опит за унищожаване репутацията на ФАР... – всичко това е част от нашата действителност" – казват с днешна дата от екипа на медията.

Макар да няма финансово рамо от страна на Община Цариброд, медията работи в сътрудничество с редица институции от България, като Изпълнителната Агенция за българите в чужбина, БТА, Посолството на България в Белград, консулството ни в Ниш, други медии и културно-информационните центрове на българите в Западните покрайнини и пр. Българското национално радио също е един от достоверните източници на информация за медията от западната страна на границата.

Снимки: Милана Виденов Миланов, Редакцията на ФАР


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48