Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чанове и хлопки огласят Широка лъка на кукерския събор „Песпонеделник“

Снимка: Радостина Чернокова

Традиционният кукерски събор „Песпонеделник“ се завръща в Широка лъка след двегодишна пауза заради епидемията от коронавирус. В него шест състава от различни фолклорни области под звуците на чанове и хлопки ще разиграят обред за прогонване на злото.

Песяците представляват кукери, които ходят от къща на къща, за да донесат здраве и берекет. След като обходят домовете, те се отправят към селския площад, където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран и засяване. Вярва се, че ако те прескочи песяк, ще ти върви през цялата година.

„Песпонеделник“ се провежда в първата неделя на март. Очаква се хиляди наши и чуждестранни туристи днес да присъстват на събора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За първи път ще има мъжко хоро в ледените води на река Огоста

Повече от 20 години в град Монтана съществува традицията на 6 януари хората да отиват до парк "Монтанезиум", където има изкуствено езеро, подходящо за провеждане на православния ритуал, наречен "спасяване на Светия кръст" на празника Богоявление...

публикувано на 05.01.24 в 21:05

Късметите за баница – от дряновите пъпки до днес

Неизменно навръх Нова година на българската трапеза присъства баница с късмети. Традиционното за страната ни ястие се състои от навити или наредени на пластове листи тесто с плънка от сирене, яйца и масло. Може да бъде и с различни видове месо,..

публикувано на 31.12.23 в 15:30

В Сандански празнуват младото червено вино

Празникът на младото червено вино ще донесе добро настроение на жителите и гостите на Сандански за двайсет и девети път.  На градския площад “България” се събират винопроизводители от района, за да представят новата си продукция. В конкурс за най-добро..

публикувано на 27.12.23 в 06:00