Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Богоявление в Монтана

За първи път ще има мъжко хоро в ледените води на река Огоста

Снимка: montana.bg

Повече от 20 години в град Монтана съществува традицията на 6 януари хората да отиват до парк "Монтанезиум", където има изкуствено езеро, подходящо за провеждане на православния ритуал, наречен "спасяване на Светия кръст" на празника Богоявление. Ентусиастите да се хвърлят в ледените води в парка обикновено са не повече от 20 жители на Монтана. Тази година обаче църковният ритуал ще привлече много повече почитатели на традицията от Северозапада. Към ритуала по освещаване на водата и спасяването на Кръста Господен в Монтана добавят и нов народен елемент, а именно мъжко хоро, като това, което всяка година привлича много гости в подбалканския гр. Калофер.

Кръстът в Монтана ще бъде хвърлен в ледените води на река Огоста. Реката е била златоносна и се е превърнала в емблема за местните жители. Тя също е подготвена да "приеме" смелчаците на Йордановден. Инициативата за Богоявленското мъжко хоро е на сдружение "Ново начало БГ 2020" и танцов състав "Радост" – обясни пред Радио България Нели Василева, главен експерт в Община Монтана. Тя поясни, че идеята за хорото е подкрепена от Общината и Видинската митрополия:

"Реката е безопасна, мястото е подбрано внимателно за провеждане на хорото. Определено е, че това ще се случи на 6 януари до пешеходния мост на р. Огоста, а наблизо има и голяма поляна, на която след това хората могат да се събират и празникът да продължи с народно веселие. Самият Велик Йордановденски водосвет ще бъде отслужен от архимандрит Антим и свещеници от Монтана. Желаещите да участват в ритуала по спасяването на Богоявленския кръст първо ще целунат Кръста, ще бъдат поръсени със светена вода и чак след това той ще бъде хвърлен в реката. Този, който хване Светия символ ще получи и парична награда от Общината и ще поведе хорото, което ще се извие след това под съпровод на духов оркестър Mont Music. Понеже сме в Северозапада, няма как да минем без духова музика. Освен това танцуващите мъже в реката ще понесат със себе си и десет метров национален флаг."

Пешеходният мост на р. Огоста в Монтана
Броят на смелчаците да се хвърлят в леденостудените води на реката ще стане ясен непосредствено преди изпълнението на ритуала, но поне 20 човека от  танцовата формация вече са изразили желание да участват. Друго специално изискване тази година е всички, които ще скачат за Богоявленския кръст в Монтана, да бъдат облечени с народни носии или поне да имат елемент от носията, например пояс, елече или риза. С облекло миряните ще са в по-приличен вид при изпълнението на ритуала – казват местните свещенослужители. "Мъжкото хоро не е типично за нашия край, такава традиция не е съществувала никога и до момента не е имало подобно мъжко хоро в Монтана" – казва още Нели Василева:

"Когато предложиха своята инициатива и поискаха подкрепа за мъжкото хоро на Йордановден от Общината, участниците от танцовия състав "Радост" споделиха, че миналата година са поискали да се включат в т.нар. "ледено хоро" на Богоявление в Калофер, но им е било отказано, защото са гости, а не жители на града. Това ги е мотивирало да направят подобна инициатива и в Монтана. "Радост" е сред най-младите танцови състави в града ни, а тук има доста силна хореографска традиция и шест подобни състава."

По това време на годината в Северозапада няма почти никакви туристи, но пък хората се надяват това Богоявленско хоро да привлече жители на съседните населени места. На мястото, където ще се хвърли Кръстът в реката, ще бъдат поставени палатки, където да се преобличат участниците, а наоколо ще има запалени огньове, за да не измръзнат след излизане от водата. Освен това танцовият състав "Радост" е подготвил курбан, който сутринта на Йордановден ще бъде осветен от архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия. С всичко това в Монтана се надяват да привлекат повече гости на този свят празник.

Вижте още:

Снимки: montana.bg, rmtv.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30