Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 50 мероприятия в чужбина отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи

Паметникът на спасението в София
Снимка: БГНЕС

С множество мероприятия през цялата 2023 година България отбелязва 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и почита паметта на жертвите на Холокоста. Патрон на годишнината е президентът на България Румен Радев.
В програмата са залегнали и около 50 мероприятия в чужбина. Дипломатическите и консулските представителства на България ще запознаят чуждестранната аудитория с героичните събития, довели до спасяването на над 48 000 живота на наши сънародници от еврейски произход в най-мрачните времена на Европа, съобщава МВнР.
Днес в СУ "Климент Охридски" ще се проведе Международна конференция на тема „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отговаря на въпроси на граждани

На въпрос на граждани, защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожара в с. Воден във фургони , премиерът отговори на живо във "Фейсбук": "Не бих правил такова противопоставяне. Знаете, че украинските бежанци са бежанци от война...

публикувано на 23.07.24 в 12:16

Българският отбор се представи достойно на Международна олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 г. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Скопие иска ЕС да бойкотира транспортния Коридор №8 към България

Планът на Северна Македония за средствата от плана на ЕС за растеж на Западните Балкани е подготвен преди две седмици и държавата очаква одобрение от Еврокомисията, посочи в интервю за телевизия "Телма" македонският премиер Християн Мицкоски, предаде БТА...

публикувано на 23.07.24 в 11:56