Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 50 мероприятия в чужбина отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи

Паметникът на спасението в София
Снимка: БГНЕС

С множество мероприятия през цялата 2023 година България отбелязва 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и почита паметта на жертвите на Холокоста. Патрон на годишнината е президентът на България Румен Радев.
В програмата са залегнали и около 50 мероприятия в чужбина. Дипломатическите и консулските представителства на България ще запознаят чуждестранната аудитория с героичните събития, довели до спасяването на над 48 000 живота на наши сънародници от еврейски произход в най-мрачните времена на Европа, съобщава МВнР.
Днес в СУ "Климент Охридски" ще се проведе Международна конференция на тема „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българо-сръбски кулинарен проект популяризира "Вкусът на Стара планина"

За кулинарно вдъхновение може да служи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия. Гастрономията на Стара планина е характерна с използването на малък брой съставки, за да се създаде..

публикувано на 23.07.24 в 09:01

София изпраща Николай Ненчев, като временен български посланик в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело служебното правителство, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж между Министерския съвет и президента Румен..

публикувано на 23.07.24 в 08:54

Изложението "Ден на полето" събира земеделци в добричкото село Попгригорово

За трета поредна година в област Добрич ще се проведе земеделското изложение "Ден на полето". Организацията е дело на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и..

публикувано на 23.07.24 в 07:05